Powerness

.

“The pain you feel today is the strength you’ll feel tomorrow”

Što je snaga?
Koja je definicija snage u stvari? U fizikalnom smislu snaga je omjer obavljenog rada u jedinici vremena, odnosno količine oslobođene energije u vremenu.
U sportu imamo dva pojma, snagu i jakost. Snaga je sposobnost obavljanja neke radnje u nekom vremenu, a jakost je trenutna snaga, eksplozivni moment snage oslobođen kroz neki pokret. U ovom članku smatrat ću da su jakost i snaga istog značenja.

Što je snaga u životu, što je psihička snaga?
Životna snaga je sposobnost balansiranja između uložene, date energije u okolinu, i one energije koja je primljena. Ako je više predane energije od one koja je primljena možemo reći da nas život lomi, da nemamo snage sve izdržati. Predana energija očituje se kroz naše očitovanje ljubavi, radne energije, životnog predanja u nešto, a povratna energija se očituje kroz vraćanje toga u naš život kroz unutarnje zadovoljstvo koje se u umu reflektira kao smirenost, mirnoća, kao mirno more nakon oluje. Unutarnja smirenost javlja se nakon ostvarenog cilja, sjedinjenjem subjekta-vas i objekta djelovanja, što god to bilo.

Kako fizičkim treningom jačamo tjelesnu snagu stalnim pomicanjem granica tako i psiha reagira, stalnim uspješnim ostvarenjem ciljeva jačamo samopouzdanje i unutarnju snagu, dobivamo uvid u sebe same, tko smo i što možemo.

Može li se radom na fizičkoj snazi utjecati na psihičku snagu, ali i obratno?

Naravno da može! Jer, podizanje jednog utega je umu određena životna poteškoća. Biološka povratna veza postoji, to je znanost odavno ustanovila. Stalnim pomicanjem granica treninga razvija se i unutarnja snaga koja nam može pomoći u cijelom spektru djelovanja u životu.

Ali, i treningom uma, vježbanjem smirenosti i određenim stanjem meditacije jača se koncentracija i oslobađanje snage koju smo uvježbali, koju imamo u potencijalu. Tehnike disanja, vizualizacije i ostale vježbe za prepoznavanje svojih potencijala mogu nam pomoći u ostvarenju cilja na fizičkom planu. Fizička aktivnost postaje tada test poligon za unutarnju snagu. Uspjehom, kroz biološku povratnu vezu, osnažit ćemo unutarnja stanja koja će nam dati snagu na ostalim poljima života. Osim toga, poboljšano fizičko stanje dodatno djeluje na stanje čovjeka.

Polovicom XX. stoljeća u Americi je skovana riječ wellness koja označava jedinstveno stanje sklada fizičkog, umnog i emotivnog tijela čovjeka a dolazi od kombinacije engleskih riječi well being+fitness. Danas se pojam wellnessa profanizirao na samo jedan aspekt u tom skladu, fizički.

Povratna sprega razvijanja tjelesne snage koja dovodi do jačanja unutarnje snage i obratno, koja se kasnije očituje u stanju svijesti kao snažnost. moć, nazvat ću powerness, i prvi u svijetu koristim ovu riječ za opisivanje opisanog procesa. Powerness je stanje zone ispoljeno kao snaga na svim razinama čovjekovog života. Trening powerliftinga stoga postaje trening za snagu življenja, powerlifting for powerliving. Kao takav trening neće obuhvaćati samo fizičku aktivnost nego kombinaciju s unutarnjim radom i otkrivanju osobnih potencijala.