Autor

Siniša Knežević

Savjeti i tekstovi koje pišem stečeni su kroz 30+ godina trenažnog iskustva i rada na vlastitom razvoju. Isprobavajući razne trening teorije i pristupe razvoju snage, te prateći reakcije tijela razvio sam vlastitu metodu treninga i razvoja cjelovite snage, kako tijela tako i psihe..

Počeci

Prve treninge s težinskim opterećenjima počeo sam raditi u dobi od 13 godina. Prva saznanja o svijetu bodybuildinga bila su iz tadašnjih sportskih časopisa. S vremenom sam učio na sebi koje metode treninga mi odgovaraju i koje donose rezultate. S manjim pauzama u trenažnom kontinuitetu iza mene je preko 30 godina treninga i bavljenja dizanjem utega, ne klasičnim dizanjem utega, nego teretanskim sportovima kako volim reći, ponekad bodybuildingom, a češće powerliftingom.

Organizator

Powerliftingom sam se počeo aktivno baviti 2012., kao natjecatelj i kao organizator natjecanja. Jedan sam  od osnivača Hrvatskog powerlifting saveza u kojem je bio dopredsjednik u razdoblju 2012-2014., te jedan od osnivača Hrvatske powerlifting organizacije u kojoj sam bio predsjednik od 2016.-2018.

Kao organizator i suorganizator natjecanja organizirao sam  preko 20 natjecanja u Hrvatskoj. Autor sam softverskog riješenja Powernet za sustavno praćenje natjecanja, od prijave, tijeka natjecanja pa sve do online objave rezultata u realnom vremenu.

Natjecatelj

Kao natjecatelj imam preko petnaest službenih nastupa na domaćim i međunarodnim natjecanjima, po čemu sam među najiskusnijim natjecateljima u Hrvatskoj. Osvajač sam 4 zlatne medalje na Europskim prvenstvima 2012. i 2013. u powerliftingu i bench pressu u sklopu GPC federacije, zlatne medalje 2016. na Europskom prvenstvu GPA federacije, te zlatne medalje u powerliftingu na GPC Svjetskom prvenstvu 2016., srebrne i brončane medalje na Svjetskim prvenstvima 2012. i 2013. Vlasnik sam svjetskog rekorda u čučnju (2013.-2014.) od 227.5kg u GPC federaciji (kategorija M1, -82.5kg) i aktualnog svjetskog rekorda u čučnju od 232.5kg u GPA-D federaciji (kategorija M1, -90kg, drug tested).

 

Najbolji službeni rezultati:

Čučanj 232.5kg

Bench press: 140kg

Mrtvo dizanje: 230kg

Powerlifting u Hrvatskoj

Knjiga “Powerlifting u Hrvatskoj 1991.-2016., kako se stvarao hrvatski powerlifting”, izdana je  2016. u elektronskom formatu i obuhvaća  povijest powerliftinga u Hrvatskoj, od prvih dana devedesetih godina, preko pionirskih pokušaja stvaranja powerlifting scene početkom stoljeća, pa sve do institucionalizacije powerliftinga i konačnog afirmiranja ovog sporta u društvu.

Iskustvo zone

Na temelju osobnog iskustva stvarnosti kojeg bi u teološkim krugovima nazvali mističnim napisao sam knjigu “Buđenje svijesti”, izdane 2002. godine u kojoj obrađujem pitanja razvoja svijesti i pogleda na stvarnost.

Tijekom dugogodišnjeg bavljenja teretanskim sportovima uočio sam da se i kroz fizičke aktivnosti mogu potaknuti unutarnji procesi te da se i kroz trening može raditi na razvoju osobnosti, na jačanju duha i buđenju svijesti. Tu metodu nazvao sam GoMax metoda a cilj treninga je postići stanje zone, stanje snažnosti u životu – powerness.