Prehrana

BMI-koja je tvoja idealna težina

Idealna tjelesna težina ovisi o postotku tjelesnih masti

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 3 min.

BMI i ostale formule izračuna tjelesne težine nisu univerzalno primjenjive niti daju vjerodostojnu procjenu zdravlja.

Što je BMI?

Body Mass Indeks (BMI) je pokazatelj uhranjenosti neke osobe. Na osnovi vrijednosti BMI procjenjuje se potencijalne opasnosti po zdravlje pojedinca. BMI metoda je jedna od metoda procjene prehranjenosti ili pothranjenosti i nije univerzalno primjenjiva jer ne uzima u obzir i tjelesnu građu pojedinca. Za fizički aktivne osobe i sportaše BMI nije mjerodavna metoda.

Kako se računa BMI?

BMI je omjer težine tijela u kg i kvadrata visine izražene u metrima. Vrijednosti preporučenog BMI-a iste su za oba spola, on iznosi od 18,5 – 24,9 kg/m2 prema klasifikaciji Svjetske zdravstvene organizacije za europsko stanovništvo.

Često se navodi da je prosječna visina i idealna težina odraslog muškarca 175cm i 75kg, Frank Zane na slici, bivši Mr. Olympia, visok 175 cm težio je prilikom natjecanja 85kg. Po raznim tablicama koje nalazimo u časopisima za široke mase on je bio pretežak i debeo. Naravno, uzimajući u obzir samo brojke.

Idealna težina

Postoji li onda uopće idealna težina? I da, i ne! Idealna težina kao brojka na vagi ne postoji. Brojka na vagi uvjetovana je sadržajem vode u tijelu i jedna osoba tijekom tjedna može imati raspon kilograma na vagi u varijacijama 2-3 kg oko neke srednje vrijednosti. Veličina toga raspona ovisi naravno i o ukupnoj težini osobe.  Dnevna težina ovisi o količini vode koja se zadrži u tkivima. Prehrana bogatija natrijem i ugljikohidratima uzrokovat će veće zadržavanje vode u tijelu i shodno tome veću tjelesnu težinu.

Stoga, jedina prava mjera zdravlja i izgleda je postotak tjelesne masti, a ogledalo pokazatelj stanja.

Postotak tjelesne masti

Postotak tjelesnih masti, bf%, jest omjer tjelesnih masti i ukupne težine izražen u %. Tjelesne masti mogu biti potkožne i unutarnje.

Potkožne masti su ono u stvari što ljude muči, najčešće se nakuplja oko struka, bokova, prsiju i na leđima. Raspored tjelesnih potkožnih masti uvjetovan je genetikom.

Unutarnje tjelesne masti su nakupine masnog tkiva oko unutarnjih organa i kao takve su znatno opasnije za zdravlje.

Koji postotak tjelesne masti je u redu?

Prosječni muškarci danas imaju 20-30% tjelesnih masti, a žene od 25-35%. Te brojke su svakim danom sve veće zbog pogrešne prehrane i smanjenje aktivnosti modernog čovjeka. Ako bismo tražili raspon % tjelesnih masti koji bi bio zadovoljavajući po pitanjima zdravlja i estetike onda je to za muškarce od 12-18% a za žene 15-22%. Iako se može generalno može reći ‘što niže, to bolje’ to nije ispravno jer drastičnim smanjenjem bf% može doći do hormonalnih promjena u tijelu.

Sam postotak tjelesnih masti ne određuje automatski i estetiku tijela. Izgled, uz bf%, ovisi i o količini mišića.

Primjeri izgleda muškog i ženskog tijela pri istom % tjelesne masti: % tjelesne masti je postotni udio masnoća u tijelu, povećanje mišićne mase doprinosi boljem izgledu

male-bf

female-bf

Odredi okvirno svoju idealnu težinu

  1. Odredi svoju tjelesnu težinu
  2. Procjeni ili izračunaj svoj postotak tjelesnih masti
  3. Odredi svoj željeni postotak tjelesnih masti
  4. Izračunaj razliku točke 2 i 3, to je % koji trebaš skinuti, i pretvori to u razliku u kg
  5. Idealna težina = Sadašnja težina – razlika

 

Odgovori