Četiri konja debela

Četiri konja debela

6 veljače, 2020

Kako smršaviti, što jesti, što ne jesti, i slična pitanja muče sve one koji imaju višak kilograma i kreću na neke dijete i nove režime ishrane. Kod svih programa prehrana za mršavljenje sve se svodi na jednu te istu dijetu koja se zove: redukciona dijeta.

Kakva je to redukciona dijeta?

Jednostavno, dijeta koja slijedi princip „jedeš malo-skidaš salo“, dakle redukcija unosa ukupnog unosa kalorija. Eh, da, a koje namirnice jesti, ima li onih koje debljaju ili onih od kojih se mršavi?

Ukratko nema! Da postoji namirnica od koje se mršavi onda bi za žvakanje te namirnice bilo potrebno potrošiti više energije nego ta namirnica donosi u organizam.
No, ipak postoje namirnice koje izazivaju određene metaboličke efekte i koje treba izbjegavati, ne samo u redukcionim dijetama nego općenito. To su takozvana četiri jahača debljine koji donose sudnji dan zdravom životu i dobrom izgledu. Četiri jahača jašu na četiri bijela konja, četiri namirnice bijele boje s kojima dolaze rat, glad, bolest i smrt. Pitate se rat, s kime rat? Pa sa svima oko sebe, a vidjet ćemo i zašto.
Četiri bijele namirnice su brašno, šećer, sol i mast. I kao sve bijelo, tako i ove namirnice izazivaju jaku psihičku ovisnost.

Brašno, bijelo brašno služi kao glavna i osnovna sirovina za pripremu mnogih fast food pripravaka zapadne civilizacije. Ne govorim samo o klasičnom fast foodu, nego o svemu u čemu bijelo brašno dolazi kao sirovina: od kruhova, peciva, tjestenine, umaka, slastica… Bijelo brašno ima visoki glikemijski indeks, izaziva inzulinske skokove, nepovoljno utječe na probavu. Uz bijelo brašno redovno idu i ostale tri bijele namirnice.

O štetnosti bijelog rafiniranog šećera ne treba previše ovdje pisati, sve se zna, a ipak ga svi vole jer izaziva psihičku ovisnost. Kao prikriveni sastojak nalazi se u mnogim gotovim jelima, skoro u svim namirnicama koje su ‘ready to use’.

Sol uzrokuje visoki tlak zbog činjenice da sol zadržava vodu u organizmu. Voda se organizmu veže na sol a retencija vode je primarni uzrok visokog tlaka. Osim toga zadržavanjem vode u tijelu brojka na vagi je veća, a izgled okrugliji i vodenastiji.

Svinjska mast dugo je bila etiketirana kao vražja namirnica u svijetu nutricionista. No, novije znanstvene studije govore ono što su naši djedovi i bake stalno tvrdili – mast je zdrava. Kako onda mast završi na listi s ostala tri bijela brata?  Ovdje se ne misli na svinjsku mast nego na zasićene masnoće i tzv. transmasnoće. Zasićenih masnoća ima raznih vrsta a najpoznatija namirnica je palmino ulje koje se stavlja u sve i svašta, od industrijskih mesnih prerađevina pa sve do gotove i brze hrane i pekarskih proizvoda. Transmasnoće su svojevrsne margarinske masnoće, sintetske masne tvorevine koje su odgovorne za visoki kolesterol i trigliceride u krvi. Osim što sadrže najviše kalorija po gramu težine ove bijele namirnice uzrokuju razne kardiovaskularne bolesti.

Jasno je kako ove namirnice donose bolest koja može odvesti u smrt. Glad izazivaju jer traže još i još, i psihički nikad niste siti nakon konzumacije ovih namirnica, stalno im se vraćate i zato ih prehrambena industija jako voli i obilato ih stavlja u svoje proizvode. Budući da utječu na inzulinski mehanizam u organizmu ova četiri bijela konja iritiraju i živčani sustav te sve ovo ka jednoj vrsti rata, nervoze i pretjerane živčane iritacije. To postaje začarani krug jer se ovim namirnicama pobuđena temeljna genetska predisponiranost u čovjeku – poriv lovca. Glad i živčana uzbuđenost tjeraju čovjeka u lov, u unos novih namirnica koje postaje surogat lova u modernom dobi. No za razliku od stvarnog poriva za lovom, ovaj umjetni poriv ne aktivira testosteron, nego ga naprotiv i snižava čime cjelokupna priča ide svom tužnom kraju.

Dakle, izbacivanjem četiri bijele namirnice iz prehrane i svih ostalih namirnica u kojima su sadržane učinit ćete skoro svaku dijetu redukcionom. Uklanjanjem ovih namirnica iz jelovnika (uz pretpostavku da se ne pojača s drugim namirnicama) ukupni dnevni kalorijski unos može se znatno smanjiti.