Ed Coan – powerlifting legenda

Ed Coan – powerlifting legenda

26 ožujka, 2014

Austin, glavni grad savezne države Texas, koju građani te američke države nazivaju i ‘Planet Texas’, na Svjetskom prvenstvu WPC federacije, zasjala je prvi put planetarna zvijezda powerliftinga. 23.7.1983. Ed Coan postavlja još uvijek važeće svjetske rekorde u dobnoj kategoriji Teen3 do 82.5kg, u single ply opremi: bench press 195kg, mrtvo dizanje 330kg i total od 840kg.

Ako u svijetu powerlifting sporta tražite ime koje je pandan Arnoldu Schwarzenegeru iz body buildinga to je zasigurno Ed Coan. Eda mnogi nazivaju najvećim imenom u povijesti powerliftinga. Kad pogledamo njegov sportski životopis bit će nam jasno i zašto.

Punim imenom, Edward Ignatius Coan rođen je 24.7.1963., američki je powerlifter koji je pomakao granice nemogućeg i u svojoj karijeri postavio 70 svjetskih rekorda od kojih je većina još uvijek važeća.

Ed Coan shvatio je da nije rođen za body buildera kada je radeći čučanj dva puta tjedno, povećavao težine za 2.5kg svaki trening, ostvarujući trenažne maksimume dok nije stigao do brojke od 227.5kg. Tada je shvatio da će biti nešto posebno u svijetu powerliftinga.

Natjecanja je započeo u kategoriji do 82.5kg ali je u svojim dvadesetim prešao u teže kategorije, prvo do 90kg a kasnije do 100kg.

U kategoriji do 82.5kg Ed Coan je postavio slijedeće rekorde u juniorskoj kategoriji po tadašnjim pravilima IPF-a: čučanj 327.5kg, bench press 200kg, mrtvo dizanje 347.5kg i total od 875kg. Mrtvo dizanje, osamdesetih godina prošlog stoljeća, se izvodilo samo s pojasom te je po današnjim standardima to raw dizanje, dok su ostali lifovi ostvareni u single ply opremi. Edov rekord za mrtvo dizanje još uvijek vrijedi za ovu težinsku i dobnu kategoriju.

U kategoriji do 90kg, seniora, po WPC pravilima još uvijek vrijedi njegov svjetski rekord za mrtvo dizanje od 390kg iz 1985. godine. Zanimljivo je da Coan mijenjao tehniku mrtvog dizanja, počevši sa sumo stilom prešao je, zbog ozljede, na klasčni stil mrtvog dizanja.

Visok 168cm, Ed je većinu uspjeha ostvario u težinskoj kategoriji do 100kg, s više manje stalnom težinom od 99kg. U toj kategoriji postao je prvi powerlifter koji je prešao granicu od 2400 funti u totalu, što iznosi oko 1090kg, dok su mi najbliži konkurenti dizali 2102 funte, odnosno 955kg. Konačni rekord kojeg je kasnije ostvario iznosi 2463 funte, ili 1118kg:

Coan ne samo što je dominirao u svojoj težinskoj kategoriji nego je pobjeđivao i teže suparnike na natjecanjima. Čučanj od 423kg i mrtvo dizanje od 390kg još su uvijek važeći svjetski rekordi za staru težinsku kategoriju do 100kg po IPF pravilima.

Edovi najbolji liftovi iznose: čučanj 471kg, bench press 265kg i mrtvo dizanje 409kg, total 1136kg.

Ed Coan uglavnom se natjecao u IPF federaciji, i američkoj USPF, nastupao je i u WPO/WPC federaciji. Posljednji veliki službeni nastup imao je 2001.u WPO federaciji.

Ed je tri puta kažnjavan zbog upotrebe dopinga, 1985., 1989. i 1996. kada je doživotno dobio suspenziju u IPF-u. Na pitanje o upotrebi nedozvoljenih sredstava Edov stav je jasan, nema svetaca po tom pitanju u sportu, a svatko sa svojim životom čini što želi.

Ed Coan danas je poslovni čovjek, prodaje knjige i dvd-e sa savjetima za trening i ishranu, a kako je većina tih savjeta poslovna tajna, teško je naći autentične trening programe Ed Coana. Ono što se može pronaći svodi se na osnovna načela koja je Ed kroz intervjue davao novinarima glede treninga i ishrane: Pronađite svoj put, svoj način treninga, slušajte savjete drugih ali ne držite ih se kao zapovijedi, genetika, trening, ishrana, odmor, i nadasve izbjegavanje pretreniranosti glavni su naglasci Edovih intervjua. Ed Coan nikad nije ‘maxao’ na treningu, svoje vrhunske rezultate ostvarivao je tamo gdje i treba, na natjecanjima. Od zanimljivih izjava koje je dao, izdvajam Edovo mišljenje o (ne)treniranju bicepsa kada je rekao da su bicepsi u stvari ukras, kao nakit na božićnoj jelki te da ne obraća previše pozornost na to. Uz to, Ed je uvijek utegu prilazio smirena duha, bez nabrijavanja, jer kako kaže nije htio rasipati mentalnu snagu kada ne treba nego ju je čuvao za dizanje.

Kao što odlikuje velikane iz bilo kojeg spektra života, tako je i Ed Coan jedinsvena pojava, koja izlazi van svih gabarita očekivanog, i kao što svaku veliku osobu prate kritike tako će i mnogi za njega reći, to što nije po mjeri i očekivanju većine upravo ga i čini velikim, upravo ga to i iznijelo na scenu i na vrh. Ed Coan još uvijek je najveće ime svih vremena u powerliftingu.

Reference:

http://en.wikipedia.org/wiki/Ed_Coan

http://www.criticalbench.com/Ed-Coan.htm

http://en.allpowerlifting.com/lifters/USA/coan-ed-3872/

http://strengthinc.com/