Hideaku Inaba

Hideaku Inaba

6 svibnja, 2014

Kad se osvrnemo na povijest powerliftinga i imena osoba koja su obilježila povijest svojim rezultatima svi se sjetimo velikih dečki, svima na um padaju imena koja svaki iole ozbiljan powerlifter mora znati kao blokove stijena koji su gradili svjetski powerlifting. Internet je prepun video zapisa, onih starih legendi, tekstova o njima, kao i legendi koje nastaju i čiji smo suvremenici. Svim tim snažnim momcima vaga pokazuje uglavnom iznad brojke 100kg. No, powerlifting je sport za sve, i velike i male, i muškarce i žene. Postoje razni sustavi bodovnih koeficijenata kojim se mjeri apsolutna snaga i u ukupnom poretku uspoređuju mali i veliki, bolje rečeno lagani i teški. O laganim dizačima rijetko ćemo čitati, rijetko gledati njihove liftove. Jedno od imena koja su obilježila powerlifting povijest zasigurno je Hideaki Inaba.

Tko je Hideaki Inaba?

Hideaki Inaba je Japanac, suvereni vladar lakih kategorija, natjecao se uglavnom u kategoriji do 52kg, a nepobijeđen je bio 20 godina na powerlifting sceni. 17 puta svjetski prvak po IPF-u, a rekorde koje je ostvarivao teško je i pobrojiti i evidentirati, brojka se kreće iznad 50 svjetskih rekorda koje je Inaba rušio. Rođen 1944. godine, natjecao se i u master kategorijama sve do 2003., prema informacijama dostupnim na netu. Od 1974.-1991. uzastopno je bio svjetski prvak u kategoriji do 52kg, izuzev 1984. kada je uzeo srebro zbog ozljede ramena unatoč kojoj je nastupio. Iako godinama u master kategoriji nastavio je natjecanja među seniorima i nakon ulaska u četrdesete i pedesete godine života te je u seniorskoj kategoriji osvajao još 5 drugih mjesta, i dva treća do 1998. Do 2003. nastupao je u master kategorijama osvajavši naravno prva mjesta ali je bilo i izleta u seniorske kategorije.

Najbolji rezultati koje je Hideaki Inaba postigao su: čučanj 242.5kg, bench press 120kg, i mrtvo dizanje 238kg, total 590kg. Ostaje upamćen kao prvi čovjek u povijesti koji je čučnuo više od četverostruke svoje težine, i ostvario total veći od desetorostruke tjelesne mase. Hideaki Inaba je prvi azijski lifter koji je primljen u Kuću slavnih IPF-a 1984. godine.

Hideaka Inaba je živio i radio, trenirao kao Japanac, jednosavno i učinkovito. Trenirao je u svojem dvorištu koristeći samo tri osnovne vježbe u svom treningu, tri puta tjedno, a hranio se tipično japanski: sašimi, suši, riža…

Ovaj samuraj powerliftinga vjerovatno i dan danas trenira u svom dvorištu, skromno i ponosno na svoje slavne dane, i sudeći po vrlo oskudnim informacijama o njemu, i mirno i povučeno. Hideaku Inaba je primjer čovjeka, sportaša koji je doista predao svoj život ovome sportu, dokaz da i lagani dizači, sitni konstitucijom, itekako mogu postati, divovi, legende powerliftinga.