Doping

Hormon rasta

HGH nije steroid, nego peptidni, proteinski hormon.

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 3 min.

HGH utječe na povećanu sintezu proteina u stanicama te smanjuje njihov katabolizam i pojačava iskorištavanje masti za dobivanje energije.

Hormon rasta ili somatotropin, hormon kojeg izlučuje prednji režanj hipofize, pod engleskim imenom Human Growth Hormone poznat je i pod skraćenicom HGH.

Hormon rasta – kemijska struktura

Hormon rasta je po kemijskoj strukturi jednolančani polipetid koji se sastoji od 191 aminokiseline. Utječe na povećanu sintezu proteina u stanicama te smanjuje njihov katabolizam. Istovremeno djeluje i na pojačano iskorištavanje masti za dobivanje energije, smanjenje iskorištavanja glukoze i pojačanu sintezu glikogena u mišićima. Upravo zbog svojstava postao je zanimljiv i sportašima kao „suplement“ u svrhu povećanja performansi tijela i naravno da je WADA stavila HGH na listu zabranjenih supstanci u sportu. Korisnici ga automatizmom svrstavaju u steroide iako on po svojoj naravi nije steroid, nego peptidni, proteinski hormon. Intenzivno utječe na rast svih tkiva u organizmu, naročito hrskavica i kostiju.

hormon-rasta

Uz unutarnje biokemijske faktore u tijelu pojačano lučenje hormona rasta uzrokuju vanjski podražaji npr. gladovanje, hipoglikemija, mišični rad, trauma, stres. Grelin, ‘hormon gladi’, je potentan stimulator lučenja hormona rasta. Također, vježbanjem se može potaknuti prirodno lučenje hormona.

Proizvodnja hormona rasta

S kraja pedesetih godina prošlog stoljeća do sredine osamdesetih godina hormon rasta dobivao se ekstrakcijom iz ljudske hipofize, žlijezde s unutrašnjim lučenjem koja je odgovorna za normalnu proizvodnju ovog hormona u ljudi. U medicinske svrhe uglavnom se koristio kao nadomjestak nedovoljne produkcije hormona kod djece izrazito niskog rasta. Ta ekstrakcija je vršena uglavnom iz leševa i cijeli posao je bio strogo nadziran od strane državnih institucija. Zbog ograničenog izvora ovog hormona a povećane medicinske potrebe počela su istraživanja dobivanja sintetskog hormona rasta, tzv. rekombiniranog hormona (rHGH) koji se dobivao postupkom genetskog inženjeringa tako da se tehnologijom rekombiniranja DNK ljudski genom unosi u bakteriju koja proizvodi neograničene količine ovog hormona, proteina po kemijskoj strukturi.

1985. godine FDA daje odobrenje američkoj tvrtki Genentech za tržišni plasman rekombiniranog hormona pod imenom Protropin. Terapija hormonom rasta postaje veliki posao te se uskoro javljaju nova tržišna imena sintetskog hormona rasta raznih proizvođača kao što su: Genotropin, Nutropin, Jintropin itd…

Upotreba u sportu

Kako je 1981. počela sintetska proizvodnja ovog hormona već 1982. godine Dan Duchain u svojoj knjizi “Underground Steroid handbook” opisuje upotrebu HGH u sportske svrhe.

Od tada počinje era korištenja HGH u sportske svrhe čemu je pogodovala naročita činjenica da se hormon rasta ne može detektirati na strandardnim antidoping testovima urina, a u krvi se sintetski hormon rasta može razlučiti od prirodnog tek od 2004. godine i Olimpijskih igara u Ateni.

Zanimljivo je da se danas na Google tražilici pod pojmom ‘hormon rasta’ može naći više članaka nego za ostale pojmove u dopingu. Razlog tome je činjenica što hormon rasta utječe i na rast stanica kože, regeneraciju tkiva i kao takav poznat je i kao hormon pomlađivanja. Upravo zbog toga je popularan i u Hollywoodu te ga mnoge oronule zvijezde koriste kako bi povratile mladoliki izgled. Budući da je terapija HGH vrlo skupa, u većini slučajeva obični smrtnici si ne mogu priuštiti kure ovim hormonom pa cvijeta industrija HGH boostera, odnosno raznih pojačivača lučenja prirodnog hormona rasta.

Sinergija s ostalim hormonima

Hormon rasta, sam po sebi, u usporedbi s anaboličko-androgenim steroidima ne daje toliki prirast mišićne mase i snage, odnosno sportskih performansi. Tek su nedavna istraživanja dokazala da HGH vrlo potentno djeluje u kombinaciji s ostalim nedopuštenim sredstvima i koristi se najčešće kad se iscrpe sve mogućnosti koje pružaju AAS. Najčešće se kombinira s testosteronom, IGF-om, inzulinom i tiroidnim hormonima.

To svojstvo sinergije s ostalim hormonima rezultiralo je velikim boomom mase profesionalnih body buildera početkom devedesetih.

Nus pojave

Hormon rasta izaziva slijedeće nus pojave: oštećenje jetre, gušterače i štitnjače, povećanje intrakranijalnog tlaka, pojačano nakupljane vode u organizmu, bolovi u zglobovima i mišićima, pojava ginekomastije u muškaraca, sindroma karpalnog tunela – kompresija živca u području šake.

Osim toga, kako utječe na rast svih tkiva u organizmu utječe i na rast potencijalno opasnih tkiva, malignih po svojoj naravi i nikad se ne zna što će se ubrzati korištenjem ovog hormona.

___

Ovaj članak izvorno je objavljen 23.10..2014., a izmjenjen i dopunjen je 14.2.2022.

Odgovori