Ideja Power Lige

Ideja Power Lige

26 srpnja, 2014

Broj sudionika na profesionalnom powerlifting natjecanju je ograničen zbog činjenice da natjecanje jedne grupe od 12-15 natjecatelja u sve tri discipline traje oko tri sata. Iz pozicije prosječnog gledatelja tri sata je i više nego previše. Ono što donosi popularnost određenom sportu je i tzv. gledljivost, odnosno određena doza zanimljivosti medijima, posebice televiziji. Stoga, profesionalni powerlifting očito ide u tom smjeru, sustavu elitnih natjecanja s oko 10 vrhunskih natjecatelja.

Drugi način povećanja koncentracije kvalitete natjecatelja je sustav kojeg IPF primjenjuje na natjecanjima u okviru Svjetskih igara, koje su pandan Olimpijskih igara za neolimpijske sportove. Na Svjetskim igrama postoje četiri težinske open kategorije: laka (do 66kg), srednja (do 83kg), teška (do 105kg) i superteška (iznad 105kg) u kojima se poredak određuje na osnovu Wilksovih bodova.

Kad se sve ovo preslika na stanje u Hrvatskoj, pozivajući se na informacije o natjecateljima u protekle četiri godine očito da je koncentracija natjecatelja najveća u srednjem rasponu težinskih kategorija, odnosno nama manjka natjecatelja lakih i superteških kategorija. Stoga, IPF sustav preslikan na domaće uvjete i distribuciju natjecatelja bi vodio formiranju tri apsolutne težinske kategorije:

– Laka: do 83kg

– Srednja: do 105kg

– Teška: preko 105lg

Redoslijed natjecatelja u pojedinoj kategoriji određivao bi se na osnovu Wilksovih bodovnih koeficijenata, odnosno odgovarajućih dobnih koeficijenata (Foster, McCullogh).

Prateći rezultate posljednjih godina u tako raspoređenim težinskim kategorijama i uz primjenu sustava bodovanja koji u obzir uzima i dob natjecatelja, više-manje ravnopravno bi se mogli natjecati natjecatelji svih dobnih uzrasta.

Osim toga, Hrvatska je geografski specifična zemlja te je faktički nemoguće očekivati da će natjecatelji iz Dalmacija ili Istre dolaziti na natjecanja u sjeverne dijelove Hrvatske, a vrijedi i obratno, pogotovo kad se uzme u obzir i ekonomska situacija u zemlji.

Stoga, s ciljem razvoja i popularizacije powerliftinga u Hrvatskoj potrebno je organizacija regionalnih natjecanja, odnosno više natjecanja u pojedinačnim disciplinama. Rezultati na pojedinim turnirima bi se zbrajali te bi svaki natjecatelj trebao ostvariti određeni broj nastupa u pojedinoj disciplini kako bi konkurirao za konačni turnir, finalno natjecanje.

logo2

Powerlifting liga Hrvatske i Power Finale kao završni događaj Lige su konkretizacija ove ideje. Powerlifting liga ili skraćeno Power liga je sustav natjecanja kroz više pojedinačnih turnira u sve tri discipline, pojedinačnim ili kombinacijama dviju disciplina. Tako su predviđena natjecanja u:

– Bench pressu

– Mrtvom dizanju

– Bench pressu i mrtvom dizanju (push&pull)

– Čučnju

– Kompletnom troboju sve tri discipline

Za natjecanje na završnom turniru svaki natjecatelj bi trebao ostvariti barem jedan nastup u svakoj disciplini powerliftinga ukoliko konkurira za završno natjecanje u troboju, odnosno jedan nastup u pojedinačnoj disciplini.

Završni turnir Power Finale bio bi klasični troboj sve tri discipline a po uzoru na IPF natjecanja pobjednici bi se proglašavali i u pojedinačnim disciplinama. Tako na primjer jedan natjecatelj može nastupiti samo u čučnju, ili samo u bench pressu i ostvariti rezultat za plasman. Naravno, vrijede i prethodno navedene kombinacije.

Ukupan broj natjecatelja na završnom natjecanju po kategoriji i disciplini bi bio maksimalno 10, a sudionici bi se određivali na osnovi rezultata s prethodnih natjecanja Power Lige.

Pobjednici izlučnih natjecanja Power Lige imali bi besplatan nastup na završnom natjecanju, a pobjednici završnog natjecanja dobivali bi osim materijalnih nagrada sponzora i novčane nagrade te sponzorske ugovore sa sportskim tvrtkama ovisno o mogućnostima organizatora i uvjetima na tržištu.

Broj izlučnih natjecanja nije ograničen niti je propisan broj nastupa pojedinog natjecatelja, bitno je da svatko ima barem jedan rezultat u određenoj disciplini a na osnovu najboljeg rezultata određuje se konačni plasman natjecatelja Power Lige.

Izlučna natjecanja mogu se odvijati u sportskim dvoranama ali i u teretanama koje zadovoljavaju osnovne tehničke uvjete natjecanja jednake za sve. Natjecanjima mogu pristupiti svi, a kroz sustav natjecanja promovirale bi se određene komercijalne teretane koje bi se kroz nastupe svojih natjecatelja i međusobno natjecale, te bi na kraju natjecanja bile proglašene i najbolje teretane u zemlji (Kup teretana).

Idejni začetnik i autor Power Lige je Siniša Knežević, predsjednik PLK “Gmax”:

“Nakon svog prvog natjecanja u powerliftingu, u Zagrebu, u Metalcu 14.1.2012. došao sam na ideju stvaranja specifičnog sustava natjecanja u powerliftingu po uzoru na cjelogodišnja natjecanja u tenisu, skijanju ili atletici. Nadam se da će ova ideja uskoro izrasti u projekt odnosno sustav natjecanja koji bi svojim ustrojstvom promovirao powerlifting među vježbačima, medijima i svekolikoj javnosti. Osobno ću se posvetiti realizaciji ovog projekta.”