Ideje

Igranje na klupi

Autor: Siniša Knežević

Bez imalo razmišljanja i analize možemo reći da je potisak s klupe, odnosno bench press najpopularnija teretanska vježba i najpopularnija disciplina powerliftinga. Bench press je mjerilo snage cijelog tijela u razgovorima u teretani, ne pita se uzalud: Koliko dižeš u benchu? No, možemo li bench press učiniti još popularnijim, dostupnim svim benčerima, bez obzira na težine koje se benčaju?

Može li bench press postati sport sa svim čarima?
Pogledajmo malo što krasi svaki sport: zanimljivost i nepredvidljivost su odlike igre kao takve, stoga sport mora biti igra. A svaka igra održava život, i životne okolnosti. U životu mnogo ovisi i o sreći, i zato sport mora imati elemente sreće. I konačno, sport mora imati svoju posebnost, ono što ga čini različitim od ostalih sportova.
Zašto su neki sportovi toliko zanimljivi ljudima?
Zato jer imaju sve te nabrojane elemente: igru, element sreće i nepredvidljivosti i svoje posebnosti.
U sportu, kao što znamo, ne pobjeđuje uvijek najjači, najbolji, čak niti najspremniji. Sjećate se izreke Garya Linekera: „Nogomet je igra s jednom loptom i dvije jedanaestorice u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci!“ Bolji poznavatelji nogometa znaju zašto se tako kaže. Brazil je igrao često najbolji nogomet, no nije uvijek bio prvak svijeta. Sjetimo se i Barcelone, Manchestera, Reala, jesu li uvijek bili prvaci kad su bili najjači u Europi?

Može li powerlifting postati takav?

Može li, za početak, samo bench press postati nepredvidljiv? Koliko su benčeri spremni na arenu, na koloseum, na gladijatorsku borbu, jedan na jednoga, čovjek na čovjeka?

Bench press Cup je sasvim nova vrsta natjecanja gdje će se benčeri sukobiti slučajnim odabirom jedan protiv drugoga u kup sustavu natjecanja, jedan na jednoga, snaga na snagu. Pobjeđuje onaj s boljim omjerom podignute težine i vlastite težine. U svakom daljnjem stupnju natjecanja protivnik se također bira slučajnim odabirom ali svakim dizanjem natjecatelj mora povećavati početnu težinu, sve do finala i konačnog obračuna dvojice najjačih, s najboljim osjećajem za taktiku, i procjenom vlastite snage. Ovo natjecanje doista je predviđeno samo za najhrabrije i najjače benčere kod nas. Osim toga, bitan element je i taktika i igranje sa svojom i tuđom srećom. Dakle, i inteligencija će biti potrebna u ovom nadmetanju. Možemo zaključiti da je ovo natjecanje za hrabre, snažne ali i pametne benčere, nije uvijek bitna sirova snaga, ponekad David pobjeđuje Golijata.

Odgovori