Kup teretanskih sportova

Kup teretanskih sportova

30 rujna, 2014

Teretana, fitness centar, dvorana za vježbanje ili kako god zvali zatvoreni prostor za vježbanje nije samo određeni objekt u kojem sportaši ili rekreativci treniraju. S vremenom je riječ koja predstavlja prostor za rad s utezima ili izvođenju vježbi s vlastitom težinom tijela nadrasla samu sebe. Vježbanje u zatvorenom prostoru nekoć je služilo osnovnoj tjelesnoj pripremi sportaša u raznim sportovima ili poboljšanju opće tjelesne spreme rekreativaca. Danas je odlazak u teretanu poprimio karakter bavljenja sportom koji to nije, koji na žalost nije priznat u društvu kao sport, već samo kao rekreacija. No, razvojem body buildinga, powerliftinga i crossfita vježbanje u teretanama nadilazi rekreaciju i poprima značaj ozbiljnog sporta. Ova tri sporta možemo nazvati teretanskim sportovima, ali sam naziv teretanskog sporta pripada i svakoj pojedinačnoj vježbi koja se izvodi u teretani. Kombinacija tri osnovne vježbe čučnja, potiska s klupe i mrtvog dizanja čini powerlifting, ali imamo i natjecanja u pojedinačnim disciplinama potiska s klupe i mrtvog dizanja. Tijekom zadnjih 50 godina ove tri vježbe etablirale su se kao sport-powerlifting. Isto tako, kombinacijom s olimpijskim dizačkim disciplinama i izvan teretanskih aktivnosti nastaje crossfit. Naravno, tu je i body building koji predstavlja vizualni dokaz vježbanja u teretanama.

Svi sportovi koji se upražnjavaju i treniraju u zatvorenim prostorima-teretanama imaju svoje zvijezde, sportaše koji postižu određene rezultate. Ovi sportaši možda nemaju natjecateljskog iskustva, možda još sami sebe smatraju rekreativcima, ali njihovi rezultati u pojedinim disciplinama daleko su iznad prosječnosti rekreacije. Ti rezultati, osim što su plod osobnog rada i napora, isto tako su i plod rada ljudi koji stoje iza svakog natjecatelja, prije svega osobnih trenera ali su i proizvod samih sredstava za trening, teretana i onoga što teretane nude.

A što teretane nude? Uvjete za treninge, osobne trenere, savjete i jedan pristup svakom vježbaču koji po kvaliteti razlikuje teretanu od teretane, vrhunsku uslugu od puke prostorije za vježbanje.

Stoga nam je cilj potaknuti natjecateljsko sportski duh između teretana i njihovih predstavnika, natjecatelja po određenim kategorijama, i u određenim disciplinama.

GYM POWER TOUR – kup teretanskih sportova

Gym Power Tour je ligaško natjecanje tijekom određenog vremenskog razdoblja, na primjer tri mjeseca, pola godine ili godinu dana. Obuhvaća natjecanja u pojedinačnim disciplinama, vježbama koje se izvode u teretanama, po kategorijama, gdje se svako pojedino natjecanje odvija u nekoj teretani. Ukupni redoslijed na kraju vremenskog razdoblja određuje se sustavom bodova koja se skupljaju tijekom natjecanja a najbolji po kategorijama sudjeluju na završnom natjecanju. Turnir se odvija po gradovima i mjestima, izlučna natjecanja se organiziraju unutar pojedine teretane, po načelu jedna teretana-jedna disciplina.

TKO UČESTVUJE: Teretane, i pojedinci natjecatelji. Natjecatelj ne mora biti član niti jednog bodybuilding ili powerlifting kluba da bi se natjecao, ovo je turnir teretana!

DISCIPLINE:

 • Powerlifting discipline: čučanj, bench press i mrtvo dizanje, svaka disciplina posebno na izlučnim natjecanjima a na završnom natjecanju i powerlifting kombinacije ovih disciplina – troboj i push&pull
 • Bench press na ponavljanja: ponavljanja s utegom tjelesne težine – reps @ bw (muškarci), ponavljanja s utegom 60% tjelesne težine reps @ 60% bw (žene), bez kategorija

KATEGORIJE:

muškarci:

 • Laka: do 83kg
 • Srednja: do 105kg
 • Teška: iznad 105kg

žene:

 • Laka: do 72kg
 • Teška: iznad 72kg

PRAVILA:

 • Redoslijed unutar pojedinih težinskih kategorija određuje se na osnovu umnoška podignute težine, pripadajućeg Wilksovog koeficijenta te dobnog koeficijenta.
 • Svaki natjecatelj dužan je ostvariti najmanje tri nastupa u pojedinoj disciplini tijekom sezone ukoliko želi konkurirati za nastup na završnom turniru, vrednuje se najbolji rezultat.
 • Prvih 10 natjecatelja u pojedinoj kategoriji nastupa na završnom turniru
 • Tehnička pravila: pravila za pojedinačne discipline prema pravilima IPF-a

PRIMJER NATJECANJA:

U jednoj teretani odvija se natjecanje u čučnju, u drugoj u bench pressu, a u trećoj natjecanje u mrtvom dizanju. Pobjednici pojedinačnih natjecanja određuju se u teretani gdje se odvija natjecanje. Svaki natjecatelj može sudjelovati na natjecanju u bilo kojoj teretani, a kroz dva nastupa u pojedinoj disciplini određuje se najbolji rezultat za konačni redoslijed Lige.

CILJ:

Popularizacija powerliftinga kao sporta, promoviranje disciplina snage, potaknuti natjecateljski duh između teretana sa svrhom podizanja kvalitete usluga i pridobivanju novih članova, promovirati teretanske sportove u široj zajednici.

NAGRADE:

Nagrade pobjednicima pojedinačnih natjecanja, novčane i materijalne nagrade ukupnim pobjednicima Lige

Prijavite svoju teretanu ili teretanu u kojoj vježbate kako biste i vi sudjelovali!

Pogledajte promotivni video!

S prijavljenim teretanama dogovoriti će se raspored natjecanja i prijave natjecatelja.