Larry Pacifico

Larry Pacifico

6 svibnja, 2014

Popis imena osoba koja su obilježila powerlifting kroz povijest, od samih početaka do danas, nepotpun je bez američkog powerliftera Lary Pacifica. Njegov obol ovom sportu seže do toga danas zauzima faktički legendarni status u kući slavnih powerliftinga.

Rijetko koji sportaš je dominirao svojim područjem kao što je Lary Pacifico dominirao powerliftingom. Nepobijeđen deset godina pobjeđivao je na svjetskim prvenstvima u tri različite težinske kategorije, do 90kg, do 100kg, i do 110kg.

Rođen 17.1.1946., Lary Pacificio suvereno je vladao svojim kategorijama na IPF natjecanjima sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Devet puta za redom svjetski prvak, od 1971. do 1979. Larry je nastupao na ukupno 102 natjecanja te oborio 54 svjetska rekorda. Kao jedan od najcjenjenijih powerliftera u povijesti Larry je stekao nadimak „Mr. Powerlifting“.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća televizijske kuće su prenosile powerlifting natjecanja i sam sport je bio medijski popraćen kao i olimpijsko dizanje utega. U to vrijeme ruski olimpijski dizač utega Aleksejev obarao je svjetske rekorde kao po tekućoj vrpci, a medijima je svako nadmetanje između dviju strana, istočne i zapadne, bilo zanimljivo pa se tako vodila bitka između Aleksejeva i Pacifica. Međutim, iako je Aleksejev obarao više rekorda, on je obarao rekorde pomičući granice za pola kilograma, dok je Larry rušio rekorde po 10kg. To je zanimljiva činjenica iz dana kada je powerlifting bio adekvatno praćen u medijima. Kroz jedan intervju Pacificio se sa sjetom sjeća tih dana, i konstatira da su danas mediji napustili powerlifting baš zbog mnoštva federacija i ratova interesnih lobija u ovom sportu.

U kategoriji do 90kg Pacifico je ostvario slijedeće najbolje rezultate. čučanj 310kg, bench press 240kg, mrtvo dizanje 327kg, total 877kg, a u kategoriji do 110kg čučanj 340kg, bench press 267.5kg, mrtvo dizanje 336kg, total 943.5kg.

Rušeći barijere svojim rezultatima Larry Pacifico krčio je put i promoviranju powerliftinga u javnosti, u medijima. Na žalost, kao što je i sam Larry zaključio, ta vremena su prošla i danas nam treba očito ponovno snaga koju je nosio Pacifico, ne u podizanju težina nego probijanju barijera prema javnosti, da se powerlifting vrati u, kako Larry kaže, ‘zlatna vremena’. Ostaje upamćeno da je fotografija Larry Pacifica posljednja fotografija jednog powerliftera koja je izašla na naslovnici američkog utjecajnog sportskog magazina ‘Sports Illustrated’.

Reference:

http://www.samson-power.com/ASL/pacifico.html

http://si.com/vault/article/magazine/MAG1095214/2/index.htm

http://www.sweatpit.com/forum/ubbthreads.php?ubb=larry_pacifico