Mentalni trening

Mentalni trening

svi su treninzi uzaludni ako karakterno ne mijenjaju osobu

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 4 min.

Tijelo kao psihofizička cjelina pamti pobjedu volje kad ste teška koraka otišli na trening, i tu istu energiju koristi u životu

Svijet voli pobjednike

Današnjim svijetom vlada filozofija imperativa ostvarenja ciljeva. Postavlja se cilj, u njega se ulažu napori i energija u ostvarenje, i cilj se ostvaruje. Ili se ne ostvaruje, sve ovisi o željama i mogućnostima, a nesrazmjer između želja i mogućnosti rađa frustraciju uslijed neostvarenja cilja. No, i nakon ostvarenja cilja dolazi jedna tiha frustracija. Nakon početne i kratkotrajne euforije i zadovoljstva javlja se praznina i vrlo brzo se postavlja novi cilj. I tako cijeli život. Naše živote određuje bjesomučna trka za ostvarivanjem ciljeva. U toj igri imamo loosere i winnere, i uopće nije cool biti looser.

U sportu je ova filozofija jako naglašena. Iako načelo sporta kaže da je bitno sudjelovati, a ne pobijediti, mnogi se neće s time zadovoljiti. U ljudskoj naravi je gen za borbu, nadmetanje, taj alfa gen tjera čovjeka da bude bolji i bolji.

Biti Alfa

Od prirode ne možemo pobjeći, prirodu trebamo shvatiti. Taj gen kojeg sam nazvao alfa gen, iako ne znam uopće radi li se o genetskoj uvjetovanosti, dat nam je prije svega da bismo nadišli sebe sami, i tako se što bolje uklopili u okolinu. Iako u okolini postoji i faktor nadmetanja svaki čovjek treba naći sklad između želja i mogućnosti, i u tom skladu graditi svoju snagu i mir. Mijenjajući sebe, mijenjat ćemo i okolinu.

Ako neki sportaš ne može trčati 100m ispod 10s ili dizati u mrtvom dizanju 300kg, neće zbog toga očajavati nego će se truditi da iz svojih gabarita izvuče maksimum. U tom nastojanju jako je bitna i psihička sprema, mentalni trening.

Danas su na Zapadu, a sve više i kod nas, popularne televizijske emisije, knjige, web stranice, mediji su prepuni tema tzv. psihološke samopomoći, neki to zovu i novom duhovnošću, ali to je sve proizvod amerikaniziranog društva da se looserima pruži neka utjeha i kroz sve to uopće se ne stavlja naglasak na aktivno mijenjanje sebe, a shodno tome i okoline oko sebe, nego na prilagođavanje i povlađivanje egu.

Princip mentalnog treninga

Uzaludni su svi programi i najboljih osobnih trenera ako vas nisu naučili trenirati. Čovjek nije računalo koje slijepo slijedi napisani trenažni program, nego je individua, jedinstveno živo biće koje kroz trening treba učiti trenirati, učiti slušati svoje tijelo i duh, i uočavati feedback, povratnu vezu između fizičkog napora i učinka, a nadasve i psihičkog napora i efekta treninga na psihu.

Sjetite se trenutaka kada vam je nešto bilo teško napraviti, pokrenuti se uopće. Sjetite se trenutaka lošeg dana kada ste se jedva natjerali u teretanu, a onda ostvarili svoj osobni trenažni rekord. Taj impuls volje koji vas natjera da nešto učinite kada vam se baš i ne da pozitivno se aspektira i kroz redovni život. Tijelo uči, tijelo pamti, a tijelo nije samo ovo od krvi i mesa, nego je psihofizička cjelina. Tjelesni sustav će upamtiti pobjedu volje kad ste teška koraka otišli u teretanu, i tu istu energiju iskoristiti u nekim životnim tegobama i problemima. To je nevidljiva nit koju malo tko zamjećuje.

Kako sam aktivni sportaš, a kako sam ujedno i autor jedne knjige na temu unutarnjeg života čovjeka („Buđenje svijesti“) jasna mi je poveznica između tijela i duha. Sve duhovne teorije padaju u vodu ako nemaju primjenu u stvarnom životu, a isto tako i svi treninzi su uzaludni ako karakterno ne mijenjaju osobu. Tu vezu između fizičkog i nefizičkog treba trenirati i to je ključ mentalnog treninga.

Ako vas trening ne mijenja, mijenjajte trening!

Princip mentalnog treninga je uočiti kako fizička aktivnost utječe na stanje svijesti, biti svjestan promjene i ciljano ponavljati taj proces. Uspješni mentalni trening mora voditi u stanje zone ili powerness stanje.

Život je natjecanje

„Zašto dižem željezo?“ – zato jer mogu i zato jer to volim, jednostavan je odgovor kako pristupiti treningu. Snaga koja se rađa treningom je snaga koncentracije prije svega, snaga stapanja duha i tijela. Ljudske sposobnosti su daleko iznad naših najboljih rezultata, a približavanje tim sposobnostima posljedica su koncentracije, stapanja u jedno prilikom dizanja i aktiviranja što većeg spektra psihofizičkih sposobnosti. Kako pomoću konkavnog zrcala možemo upaliti papir skupljajući Sunčeve zrake u jednu točku, tako snagom volje možemo podignuti i iznad svojih mogućnosti koncentrirajući sve naše snage u jednu točku.

Ta točka je u svakom treningu, u svakom ponavljanju i seriji, a ne samo na natjecanju. Natjecanje je svakog dana, na svakom treningu jer život je natjecanje. Pronađite suparnika u sebi samome, onom sebi od jučer, onom starom sebi i pobjeđujte ga svaki dan.

___

Ovaj članak izvorno je objavljen 15.3.2015., a izmjenjen i dopunjen je 21.1.2022.

Odgovori