Doping

Peptidi

kemijski spojevi aminokiselina koji su povezani peptidnom vezom

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 2 min.

Peptidi u organizmu uzrokuju lučenje određenih hormona i ubrzanje metaboličkih procesa te tako indirektno djeluju na procese u stanicama.

Peptidi su jedan od najnovijih trendova u industriji sportskih suplemenata i spadaju u zabranjena sredstva WADA, Svjetske antidoping agencije, svrstani su u grupu S2: peptidni hormoni i čimbenici rasta. Doduše njih je teže detektirati standardnim testovima ali svakako je njihovo korištenje zabranjeno u sportu.

Što su peptidi?

Kemijska struktura

Peptidi su kemijski spojevi aminokiselina koji su povezani peptidnom vezom. Aminokiseline kao što znamo, sastavni su dijelovi bjelančevina (proteina), a povezuju se peptidnim vezama u proteine. Dvije ili više aminokiselina međusobno povezane peptidnom vezom čine peptid. Peptid nije cjeloviti protein nego njegov fragment. Ako neki protein zamislimo kao lanac određene dužine, tada su pojedine karike aminoklseline, a fragmenti lanca, dvije ili više karika, su peptidi.

Djelovanje peptida

Peptidi u organizmu uzrokuju lučenje određenih hormona i ubrzanje metaboličkih procesa te tako indirektno djeluju na procese u stanicama. Peptidi nisu hormoni, iako su poneki hormoni peptidnog karaktera (inzulin, hormon rasta) nego djeluju na lučenje hormona.

Poznate nus pojave su manje nego kod direktne upotrebe hormona no cjelokupna biokemija djelovanja u organizmu još je u fazi istraživanja i sav spektar djelovanja još nije poznat u svojoj cjelini.

Vrste peptida

S obzirom na mehanizam djelovanja peptidi se dijele na:

  • Stimulatori oslobađanja hormona rasta i varijante hormona rasta: utječu na pojačano oslobađanje hormona rasta
  • Modulatori biranih androgenih receptora: SARM utječu na pojačanje osjetljivosti androgenskih receptora kao bi stanice maksimalno iskoristile testosteron
  • Inzulinski peptidi: IGF, utječu na rast tkiva u organizmu i obnavljanje stanica, rast novih stanica, prirodno se proizvode u jetri tijekom djetinjstva ali proizvodnja se nastavlja i u odrasloj dobi.
  • Mehano peptidi: nalik su IGF-u, stvaraju se u mišićima tijekom fizičkog napora, povećavaju broj satelitskih stanica koje se potom diferenciraju u mišićne stanice, broj mišićnih vlakana raste s pojavom novih mioblasta, što dovodi do formiranja novih mišićnih vlakana.

Najpoznatiji peptidi su: IGF1-LR3, PEG-MGF, CJC-1295 GHRP-2, GHRP-6, Ipamorelin, Triptorelin GnRH, HGH-Fragment 176-191, Oxytocin, TB-500…

___

Ovaj članak izvorno je objavljen 7.11.2014., a izmjenjen i dopunjen je 21.2.2022.

Odgovori