Powerlifting dress code

Powerlifting dress code

20 rujna, 2015

U svakom sportu propisan je način oblačenja, svojevrsni dress code za određeni sport. Popis i propis odjeće i obuće u nekom sportu nije diktiran trendovima mode nego je proizašao iz specifičnosti svakog sporta. Dugo je vremena tenis slovio kao bijeli sport gdje su tenisači morali biti isključivo u bijeloj odjeći. Jedan od prvih buntovnika je bio Andre Agassi i s vremenom se i teniska organizacija počela prilagođavati vremenu. Takvih slučajeva ima u svakom sportu, no od osnovnih stvari se nije odstupalo jer su one nužne za samo tehničko odvijanje sportske aktivnosti.

Powerlifting također ima svoje propise i norme sportske opreme. Sam sport dijeli se na dva tabora: powerlifting s posebnom dizačkom opremom te raw powerlifting, odnosno powerlifting bez opreme koja dizaču pomaže pri dizanju. U ovom članku pozabavit ćemo se upravo raw powerliftingom, to jest classic powerliftingom kako je definiran pri IPF-u. Iako i u classic powerliftingu ima sportske opreme koja dizaču omogućuje dizanje većih težina nego da je potpuno bez ičega, da ne kažem gol, teško je povući granicu i kazati što je 100% powerlifting bez opreme.

Kao kriterij pri izboru opreme Međunarodna powerlifting federacija – IPF, ali i ostale federacije, vodile su se načelom sigurnosti i zdravlja natjecatelja i popis dozvoljene opreme u classic powerliftingu upravo daje prevagu sigurnosti te je faktor sigurnosti veći od faktora koji dizaču omogućuje veće težine. Primjerice, upotreba dizačkog pojasa omogućuje dizanje većih težina nego bez pojasa, no dizanje bez pojasa je iznimno opasno i ostavlja se na odgovornost natjecatelju.

Budući da je uskoro na redu IV Državno prvenstvo u powerliftingu i bench pressu, krajem studenog, u Vukovaru, skrenut ćemo pozornost na propisnu opremu shodno pravilima IPF-a.

Krenimo onda redom, prvo od obavezne sportske odjeće i obuće.

Na svim natjecanjima obavezna je sportska obuća, čarape čija visina ne prelazi koljeno, donje rublje, dizački triko ili singlet, te pamučna majica.

IPF, osim tehničkih pojedinosti pojedinih dijelova opreme, propisuje i brandove, odnosno autorizirane proizvođače sportske opreme. Mnogi su se bunili protiv takvih odredbi, zbog viših cijena opreme koja je opet uzrokovana troškovima autorizacije od strane IPF-a, ali i ta priča ima svoju pozitivnu stranu. Naime, stavljanjem oznake ‘IPF approved’ na sportsku opremu potvrđuje se autentičnost izrade shodno tehničkim propisima IPF-a te se time smanjuje vrijeme kontrole opreme na samim natjecanjima a i dizaču daje jamstvo kvalitete.

Proizvođač sportske obuće nije propisan pravilnikom te se ostavlja svakom dizaču da odabere što mu odgovara. Na domaćim natjecanjima može se svašta vidjeti na nogama dizača i često ta obuća više odmaže nego pomaže pri dizanju. Sportska obuća, ili kako je popularno zovemo tenisice, obuhvaća široki spektar proizvoda. Tenisice su sportska obuća namijenjena za tenis, obuća za trčanje je drugačija, obuća za košarku je drugačija, džon može biti ravan, mekan, sa zračnim jastucima, s povišenom petom itd.

Obuća za powerlifting mora imati (preporučuje se): potpuno ravni džon koji se ne skliže po podlozi i pri kojem cijelom površinom naliježe na podlogu. To je osobito bitno kod bench pressa prilikom suđenja, jer sudac može steći krivi dojam o podizanju stopala ukoliko je džon obuće savinut ili istrošen, s bočne ili prednje strane.

Ovisno o disciplini različito se preporučuje izbor obuće. Kod čučnja preporučuje se dizačka sportska obuća s povišenom i tvrdom petom. To je posebna dizačka obuća koja se može nabaviti u specijaliziranim trgovinama. Povišena peta omogućuje stabilnije izvođenje čučnja i opću sigurnost na čučnju. Peta može biti izrađena od sintetičkog materijala i od drveta. Ovisno o biomehanici pokreta bira se i visina pete. Kod širokih čučnjeva dobar su izbor i obične starke, koje su inače, generalno rečeno, poslije dizačke obuće, slijedeći najbolji izbor za noge, odnosno sva sportska obuća s takvom vrstom džona.

Kod mrtvog dizanja potrebno je izabrati obuću sa što tanjim džonom iz razloga da šipka bude što više, odnosno bliže kukovima. To može donijeti uštedu i do 1cm u pokretu. Postoje posebne papuče za mrtvo dizanje, ali dizači često koriste i hrvačku obuću te balerinke.

Čarape moraju prekrivati gležnjeve ali ne prelaziti koljeno. Kod mrtvog dizanja obavezne su visoke čarape koje pokrivaju listove zbog izbjegavanja guljenja kože prilikom vučenja uz nogu.

Donje rublje ne smije biti od elastičnog ili kompresijskom materijala, tzv. power briefs nisu dozvoljeni. Pamučna majica je obavezna, osim na mrtvom dizanju, i mora biti pamučna a ne kompresijska koju sportaši znaju koristiti na treninzima.

Kod dizačkog trikoa je malo drugačija priča jer su ovdje propisani proizvođači, odnosno modeli koji su dozvoljeni. To se posebno odnosi na međunarodna natjecanja. Kakav će tko triko kupiti nebitno je za dizanje, jer ionako izbor ne može utjecati na dizanje, osim onog psihološkog efekta te dizači često biraju trikoe koji su malo krući i više stežu. Pri izboru trikoa treba paziti i na dizajnerske crte na bokovima koje mogu utjecati vizualno na sudačke odluke glede dubine čučnja. Bolje je odabrati triko kojemu su bočne trake šire nego uže. Jednobojni triko je također dobar izbor.

Dizački pojas ne smije biti širi od 10cm niti deblji od 13mm. Dizački pojasevi koje srećemo po teretanama (tzv. bilderski pojasevi) nisu dozvoljeni jer su nejednolike širine koja prelazi jednim dijelom dozvoljene gabarite, te često imaju jastučić na leđnoj strani. Pojas treba biti s liste ‘IPF approved’. Na tržištu postoji više vrsta pojaseva, s jednom kopčom, s dvije kopče, s mehanizmom za brzo otkopčavanje te benčerski pojasevi koji su uži i koji omogućuju lakše izvođenje mostne tehnike kod potiska s klupe.

Steznici za koljena su u stvari cilindrične neoprenske navlake za koljena i smiju biti maksimalne debljine 7mm i dužine 30cm. Upitno je koliko steznici dodaju na čučanj, kako se u žargonu kaže, ali ciljano na to dizači biraju obično konfekcijski broj manje od preporučenog, da se teže navuče na koljeno i da jače stegne. Očigledno je da korištenje steznika grije koljeno, daje određenu sigurnost koljena ali i pruža psihološku pomoć koja se može očitovati u jačem čučnju. Sami po sebi, ne daju ni približno toliki carryover kao bandaže, gotovo je riječ o 0kg, iako mnogi dizači govore o ekstra 5-15kg ovisno o vrsti steznika. Brand steznika je propisan pravilnikom i treba napomenuti da steznike natjecatelj može koristiti i tijekom bencha i mrtvog dizanja.

Bandaže za ruke nisu obavezne i smiju se koristiti tijekom cijelog natjecanja. Ne smiju biti duže od 1m niti šire od 8cm, i moraju biti s liste dozvoljene opreme.

Popis dozvoljene opreme: http://www.powerlifting-ipf.com/fileadmin/ipf/data/rules/approved-list/IPFV3.1_final_Approved_List_01.01.2015.pdf

Tehnička pravila IPF-a: http://www.powerlifting-ipf.com/fileadmin/ipf/data/rules/technical-rules/english/2015_V2_IPF_Technical_Rules_Book_2015_classic_rules_in_back_section.pdf