Savjeti

Powerlifting nije bodybuilding

Autor: Siniša Knežević

Kada neupućena osoba čuje za riječ powerlifting i kada joj se opiše što se to radi u powerliftingu prva je asocijacija bodybuilding pa će ta osoba reći: „A ha, vi bildate po teretanama, to je nešto kao bildanje!“. Kad se tom laiku objasni da je poanta powerlfitinga snaga, a ne izgled, koliko tko može dići, slijedeće pitanje bi bilo: „A koliko možeš dići iznad sebe?“ Dakle, opet kriva asocijacija! Ne, powerlifting nije niti bodybuilding niti olimpijsko dizanje, jedino zajedničko im je dio povijesti, ponekad prostor u kojem se trenira te vježbe koje se upražnjavaju.

Prostor za vježbanje se razlikuje za olimpijsko dizanje a za bildere i liftere je donekle isti jer u nedostatku pravih power teretana lifteri koriste fitness centre iz kojih često budu najureni jer koriste magnezij pa prljalju utege, jer lupaju utezima i plaše ostale članove teretane.

Vježbe koje se koriste su uvjetno rečeno zajedničke, barem neke, ali isto to možemo reći i za ostale sportove jer su čučanj, bench press i mrtvo dizanje bazna podloga za razvoj snage u bilo kojem sportu.

Neke osobe kada vide dobrodržećeg liftera na plaži ili užoj majici znaju također reći: „Što je nabildan!“ Je, nabildan je, kao i neki sprinter ili bacač koplja, kugle ili diska.

Powerlifting je sport snage u kojemu je cilj podići što više u svakoj od tri discipline: čučnju, bench pressu i mrtvom dizanju. To je sport snage, tehnike i psihe. Sva tri elementa se treniraju na treninzima, porast tjelesne snage je usko povezan sa snagom volje, uma ili psihe. Ne može se teško dizati, teško trenirati ako u glavi nije sve posloženo. Tehnika dizanja je također vrlo bitan element powerliftinga i kako se čovjek uči trenirati tako se uči i tehniku. Ono što zbunjuje neupućene osobe jest izgled. Izgled tijela u powerliftingu je nus pojava, i treniranje da bi se izgledalo ovako ili onako nije cilj ovog sporta.

Lako je za takozvane neupućene osobe. Problem nastaje s lifterima koji se smatraju upućenima pa bi htjeli biti i bilderi i lifteri, svojevrsni powerbuilderi. Power building je izraz za sportaše koji su uspješni u oba sporta, i powerliftingu i bodybuildingu, ali powerbuilding kao sport ne postoji. To što neki lifter ima nizak postotak tjelesnih masnoća pokazatelj je ozbiljnosti pristupa ovom sportu a ne posvećenja treninga tome da tako izgleda.

Mnogi lifteri ne znaju trenirati, ne mogu napustiti bilderske ideje treninga koje su negdje na netu pročitali, vidli, ili kopiraju nekoga iz teretane. Powerlifting trening je znanost i najčešće na internetu ne postoji pravi powerlifting trening program samo za vas. U razvoju trenažne znanosti u powerliftingu dosta toga se kopiralo iz dizanja utega, miješalo s konceptima bodybuildinga i ono što ljudi rade su hibridni treninzi. Velika većina liftera ne zna trenirati, ponavljam i naglašavam. Ne treniraju se prsa, ramena i triceps, leđa ili noge, nego se trenira čučanj, bench press i mrtvo dizanje. Nema potrebe za izolacijama, raznim pumpanjima, fancy nazivima. U pomoćnim vježbama radi se na otklanjanju loših strana, ne radi na zadnjoj loži ramena radi izolacije, nego se radi na razvoju slabe točke u bench pressu u određenoj točki putanje.

Tri vježbe powerliftinga sveti su gral i treninga. Cilj je razvoj snage tijela i on je mjerljiv, egzaktan, i nema tu trendova u izgledu na bini, a ako želite bolje izgledati bez majice tada korigirajte prehranu a ne trening.

Odgovori