Powerliving

.

Svako putovanje počinje prvim korakom, na početku možda teškim, ali kako put odmiče tako nam cilj postaje sve vidljivi i jasniji. Nemoguće postepeno postaje moguće, a sanjano ostvareno. Antički ideal ljepote i sklada predočen kroz sačuvane grčkih i rimskih kipova svjedoči o vremenu kada se vjerovalo da su sklad, snaga, ljepota i zdravlje posljedica unutarnjeg stanja čovjeka te su govorili: U zdravom tijelu zdrav duh.

Zapadna civilizacija tek u zadnjih, nešto više od sto godina, vraća se antičkim uzorima kroz afirmaciju sporta i rekreativnih aktivnosti. Kroz razna sredstva informiranja naglašava se potreba očuvanja zdravlja kroz povećanje fizičke aktivnosti pojedinca. Mnogi krenu na taj put ali odustaju, jer u moru informacija i savjeta ne pronalaze nešto za sebe, ne pronalaze svoj cilj. Ne moramo svi izgledati kao sportske zvijezde, ne moramo svi niti ostvarivati vrhunske rezultate, pobjeđivati u svakoj utakmici. Ali vrlo je bitno, krenuti i ne odustati, pobjeđivati iz dana u dan samoga sebe. Nadmašiti staroga sebe od jučer i okrenuti kotač životnosti u željenom smjeru.
Olimpijsko geslo je citius, altius, fortius, odnosno „brže, više, jače“. Te tri riječi na moderni način opisuju i antički ideal zdravog duha u zdravom tijelu. Zdrav duh je natjecateljski nastrojen, zdrav duh ne miri se s promjenama, zdrav duh stremi naprijed i svakim danom želi više, jače, brže…zdrav duh u svakom trenu želi nadmašiti samog sebe. Cilj čovjeka i jest nadići samog sebe, evoluitivna zadaća i imperativ postojanja. Tijelo postaje prezentacijska mapa duha, tijelo postaje alat izvršenja snage duha, a sport kao takav definiran određenim pravilima polje očitovanja dostignuća duha.

Dok u profesionalnom sportu možemo mjeriti učinke imperativa „brže, više i jače“, u rekreativnom ili amaterskom sportu to rijetko možemo, i malo tko od rekreativaca nađe sebe i vidi svoj unutarnji napredak kroz bavljenje sportom. Kada to uspije tada rekreacija prestaje biti rekreacija, a sport postaje način života i izražavanje unutarnjih vrlina. Za razliku od profesionalnih sportaša koji od sporta žive, ovakvi pojedinci za sport žive. Velika je to razlika!
U antičkoj Grčkoj ljudsko tijelo je smatrano odrazom duha, a sportske aktivnosti odražavale su duh pojedinca i jedinstvo s tijelom. Atletske discipline imale su za cilj veličati jedinstvo ljudskog bića, jedinstvo duha i tijela, a kroz osobu harmoniju neba i zemlje.

Powerlifting je sport snage, a kroz razvoj snage tijela razvijat ćemo i unutarnju snagu. Zvuči pomalo neobično, zar ne, ovaj spoj grube snage i lakoće duha?

Može li se treningom fizičke snage utjecati na psihičku snagu, i obratno?

Naravno da može! Podizanje jednog utega je umu određena životna poteškoća. Biološka povratna veza postoji. Stalnim pomicanjem granica treninga razvija se i unutarnja snaga koja nam pomaže i u ostalim aspektima života.

Nadmašiti sebe, to je smisao powerliftinga, nadići svoju granicu i postaviti novu. U tom razvoju fizičke snage raste i unutarnja snaga, napose volja, volja pokreće duh, a pozitivan učinak treninga odražava se na sve u životu. Duh shvaća da može pobijediti materiju, savladati prepreku, da nema nemoguće, da ide naprijed. Napunjene baterije rađaju snagu volje i karaktera za ostala polja u životu, za život pun snage, powerliving. Taj osjećaj, to iskustvo pobjede nad željezom, i povratno stanje u duhu rađa zonu. Zna ponekad biti bolno za fizičko tijelo nakon treninga, ali to je ona slatka bol koja je samo znak da slabost napušta tijela, kako netko reče.

 

Powerlifting itekako pomiče granice tijela, i ako je sklad ostvaren gradi osobnost i pomiče granice duha.

Na ovim stranicama bavit ćemo se s tri temeljna aspekta powerlivinga:

Snaga tijela određena je s više faktora, prije svega kao osnova svega je genetska predodređenost. Na genetski potencijal se ne može puno utjecati, ali se može raditi da se taj potencijal u što većoj mjeri izrazi. Nećete vjerovati za što su sve ljudi sposobni u okvirima svojih genetskih potencijala. No, dakako, nismo svi rođeni biti u svjetskom vrhu u svemu. Na snagu tijela utječe i način treniranja. Fizički trening je najbitniji faktor, i stoga će biti riječi i o načinima treniranja koji nisu za sve isti. Na vrstu treninga utječu faktori poput spola, dobi, trenažnog staža itd. Slijedeći faktor koji je također bitan u razvoju snage jest prehrana. Što, koliko i kada jesti, kako pripremljeno, to su pitanja na koja ću dati odgovore kroz tekstove na ovoj stranici. I konačno, često zanemareni faktor jest oporavak. Oporavak, odmor nakon treninga je razdoblje kada tijelo generira snagu, kada snaga raste i tome treba posvetiti osobitu pozornost.

Unutarnja snaga rađa se kao odgovor na vanjske podražaje. Kako će netko reagirati na neku situaciju, hoće li imate snage prebroditi teškoće, hoće li imati snagu volje, koncentraciju prije svega ovisi o unutarnjem ustrojstvu u čovjeku. Kako tjelesnu snagu definira sveukupna snaga pojedinih mišića, tako i unutarnju snagu definira snaga „psiho“ mišića, odnosno usklađenost mehanizama svijesti. Ljudska svijest, svjesnost okoline i djelovanje u svijetu je jako složen mehanizam raznih faktora i ovaj uvodni tekst je premalog opsega da bih sve, makar u grubo rekao o tome. Stoga, čitajte i pratite objave na ovim stranicama.

Ravnoteža, stanje zone, powerness, jest usklađenost vanjske i unutarnje snage, snažnost u životu, kada doista znamo što možemo, a prije svega ćemo znati kako to možemo. Kako primijeniti stanje ravnoteže kroz sve životne okolnosti.

Powerness je stanje zone ispoljeno kao snaga na svim razinama čovjekovog života. Trening powerliftinga stoga postaje trening za snagu življenja, powerlifting for powerliving. Kao takav trening neće obuhvaćati samo fizičku aktivnost nego kombinaciju s unutarnjim radom i otkrivanju osobnih potencijala.