Doping

Psihostimulansi u sportu

kako djeluju psihostimulansi i za što se koriste

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 4 min.

Upotreba nedozvoljenih sredstava u sportu s ciljem aktivacije mentalne snage.

Prve upotrebe psihostimulansa

Ako gledamo kroz povijest, kemijske tvari koje utječu na psihu spadaju među prve supstance koje su se koristile kao doping pri fizičkim aktivnostima, pa tako i pri prvim sportskim natjecanjima, još u antičkoj Grčkoj. To je razumljivo, jer psihoaktivne supstance koristile su se prvotno za obredne svrhe pa su ljudi poučeni tim iskustvima uočili da mogu poboljšati i fizičke performanse.

Prvi zapisi o korištenju biljnih pripravaka za poboljšanje fizičke spreme sežu još u antičku Grčku gdje su sportaši pili razne biljne alkohole, zatim jeli određene gljive. U norveškoj mitologiji gljive su se koristile kako bi ratnicima dale snagu i hrabrost. Radi se u stvari o djelatnoj tvari bufoteninu koja se nalazi u pokrovnoj kožici gljive muhare Amanite muscarie. Ne treba niti govoriti koliko je tanka linija između smrti i života u korištenju ove gljive. Nadalje, afrička plemena koristila su plodove stabljike kave, Indijanci Južne Amerike lišče koke, a kineski borci su pili čaj biljke ma huang ili efedre koja sadrži efedrin kao djelatnu tvar. U prvim danima modernog sporta učestalo se koristio čak i otrov strihnin, alkohol, kofein a tijekom šesdesetih i sedamdesetih amfetamini.

Mentalna snaga

Fizička priprema sportaša je samo jedan dio pripremanja za natjecanje. Onaj drugi dio predstavlja psihološku pripremu. I ako smo treningom izgradili određenu snagu, ili neki drugi vid spreme za natjecanje, sve to pada u vodu ako ne znamo adekvatno aktivirati svoje potencijale. Mozak, odnosno cjelokupni središnji živčani sustav, čini s tijelom nerazdvojivu cjelinu i stoga je jako bitno znati kako voljno aktivirati sve što smo utrenirali. Neki sportaši pri tome pribjegavaju i nedozvoljenim sredstvima u sportu kako bi aktivirali mentalnu snagu.

Spisak tih sredstava je velik, a ovdje ću spomenuti samo one najpopularnije. Kofein kao takav više nije na listi zabranjenih sredstava te ga u ovom članku neću spominjati.

Prema klasifikaciji WADA stimulansi spadaju u grupu S6 zabranjenih sredstava a neki od njih su i na listi narkotika i njihovo korištenje ili distribucija predstavljaju ozbiljno kršenje Krivičnog zakona svake države. Primjerice, to su kokain i amfetamin.

Efedrin

Efedrin, jedan je od najčešće korištenih psihostimalansa koji se primjenjuje u sportu. Po kemijskom sastavu je alkaloid koji se nalazi u biljci Ephedra vulgaris, kineski naziv ma huang a hrvatski kositrenica. Aktivni sastojak ove biljke izolirali su japanski istraživači 1885., no nije bio poznat u zapadnom svijetu sve do ispitivanja Chena i Schmidta u Sjedinjenim Državama, oko 1925.g. U kineskoj medicini kositrenica se koristi kao lijek već više od par tisuća godina. U Hrvatskoj se javlja u krševitim predjelima Dalmacije. Osušena biljka efedra se može koristiti kao čaj.

kositrenica

Sintetski efedrin dolazi najčešće u obliku tableta i sirupa, a koristi se u medicinske svrhe za liječenje astme. U kapima za nos efedrin djeluje na širenje krvnih kapilara i ne smije se uzimati oralno jer je efedrin kao hidroklorid u tekućem stanju u jačem sastavu. Zbog svoje kemijske sličnosti s adrenalinom, hormonom odgovornim za aktivaciju središnjeg živčanog sustava, djeluje izravno na beta-receptore i posredno, oslobađajući noradrenalin iz pričuve podražuje središnji živčani sustav. U kombinaciji s aspirinom i kofeinom devedesetih godina, dok je još bio dopušten, koristio se kao sredstvo za mršavljenje. Na zao glas je došao zbog sve češćih smrtnih slučajeva uslijed predoziranja ovom kombinacijom.

Osim toga, efedrin se nalazi na listi Ureda za suzbijanje ovisnosti i po tom pitanju nije baš kamilica. Naime, efedrin je sirovina za proizvodnju droge metamfetamina (speed) kojeg svaki malo sposobniji kemijski tehničar može proizvesti u kućnoj laboratoriji. Zbog toga je efedrin izuzetno kriminaliziran i njegovo posjedovanje je izuzetno kažnjivo.

Ritalin

Ritalin, pod drugim nazivom poznat i kao concerta, metilin, kemijski je spoj koji se zove metilfenidat. Kao lijek koristi se za liječenje ADHD-a, narkolepsije i nekih oblika tahikardije. U tijelu djeluje tako da povećava neurotransmisiju dopamina i norepinefrina. Konačni efekt pri fizičkim aktivnostima je jača aktivacija mišića, smanjenje boli, povećanje anaerobne spoobnosti stanica.

Meldonij i mezokarb

Meldonij ili mildronat kao lijek se koristi za liječenje angine pektoris i bolesti miokarda. Mildronat je strukturno analogan gama-butirobetainu, tvari koja se nalazi u svakoj stanici ljudskog tijela. Mildronat vraća ravnotežu između ponude i potražnje kisika u stanicama, te uklanja otrovne metaboličke proizvode akumulirane u stanicama koje ih štite od oštećenja. Također ima osnažujući i stimulativni učinak. Isporuka kisika i njegovo korištenje kako u tjelesnim tako i u živčanim stanicama je pojačana. Snažno djeluje na aktivaciju brzih mišićnih vlakana.

Mezokarb (mesocarb, sidnocarb) ima skoro pa mističan status jer je lijek koji se prodaje isključivo u Rusiji pod strogo kontroliranim uvjetima, koristi se u vojne svrhe kao stimulans. Kao lijek služi za liječenje ADHD-a. Dramatično povećava radnu sposobnost i kardiovaskularne performanse. Na zapadu je skoro nepoznat.

Kako sve ove tvari djeluju na izlučivanje adrenalina i jaču aktivaciju kardiovaskularnog sustava njihova zlouporaba i prekomjerno korštenje može izazvati ozbiljna oštećenja tjelesnih stanica, ovisnost, zatajenje srca te u težim slučajevima i trenutnu smrt.

___

Ovaj članak izvorno je objavljen 25.10.2014., a izmjenjen i dopunjen je 20.2.2022.

Odgovori