Rešetka – sport XXI stoljeća

Rešetka – sport XXI stoljeća

2 studenoga, 2014

Vježbanje u zatvorenom prostoru nekoć je služilo osnovnoj tjelesnoj pripremi sportaša u raznim sportovima ili poboljšanju opće tjelesne spreme rekreativaca. Danas je odlazak u teretanu poprimio karakter bavljenja sportom koji to nije, koji na žalost nije priznat u društvu kao sport, već samo kao rekreacija. No, razvojem body buildinga, powerliftinga i crossfita vježbanje u teretanama nadilazi rekreaciju i poprima značaj ozbiljnog sporta. No ovi sportovi još su uvijek u sjeni „starih“ sportova dvadesetog stoljeća koji su utabali put širem prihvaćanju sporta kao važnog društvenog čimbenika, nadasve s ekonomskog gledišta. Ekonomski aspekt sporta i potencijal kojeg nudi na vrijeme je prepoznat polovicom prošlog stoljeća. Danas je došlo vrijeme i za takvu afirmaciju teretanskih sportova.

U Americi je sve moguće, tako kažu, svaka ideja koja pruža mogućnost zarade nailazi na plodno tlo. Tako je i ideja novog sporta, koji je dobio ime rešetka ili u engleskom jeziku grid, ove godine zaživila u svojoj prvoj sezoni. Rešetka je timski sport s elementima funkcionalnog fitnesa, dizanja utega, powerliftinga, vježbi s tjelesnom težinom i brzine. Idejni tvorac rešetke je Tonny Budding, koji je deset godina radio kao izvršni direktor tvrtke Crossfit koja je svoje ime promovirala u svjetski brand i sportski pokret. Vođen idejom da se privuče što veća masa gledatelja, a time i sponzora, Tonny Budding je ove godine pokrenuo National Professional Grid League (NPGL), američku profesionalnu ligu igrača rešetke, odnosno grid timova.

Rešetka ili grid je timski sport u kojem se nadmeću dvije ekipe u 11 borbi, ili trka. Svaki tim sastoji se od 14 natjecatelja, 7 muškaraca i 7 žena, od kojih 5+5 može učestvovati u određenom susretu a trke se odvijaju na podiju koji se zove rešetka. Rešetka je dimenzija 28.5 (m) x 15 (m) podijeljena u dva podpolja, crveno i plavo, svako sa po četiri kvadrata numeriranih brojevima. Svaki tim trči svoju trku na svojem polju, a kvadrati se osvajaju prema ostvarenju zadanih elemenata u određenom vremenu. Za pobjedu u pojedinoj trci tim dobiva 2 boda, za poraz 1 bod, a za neostvarenje trke ne dobiva bodove. Zbroj bodova kroz 11 trka određuje pobjednika susreta. Svaka od 11 trka može imati različite kombinacije elemenata koji se trebaju izvesti, pa je tako u prvoj sezoni NPGL-a bilo šest različitih tipova susreta, tri u izlučnom dijelu natjecanja: Kilimandžaro, McKinley, i Teton i tri u playoffu: Pikes Peak, Washington i finale Mt. Everest. Elemente pojedinih trka u susretu možete pogledati na linku: https://www.npgl.com/content/pages/2014-season-matches
Rešetka zahtjeva strategiju i timski rad, a svaki trener, vođa tima može mijenjati igrače kroz leteće izmjene tijekom susreta. U svakoj trci učestvuju ili pojedinci oba spola, ili u kombinaciji, ovisno o tipu trke. Jedna od trka, sedma po redu se naziva ljestvica, i u ovoj trci je potrebno redom podizati u izbačaju 16 utega različite težine, do maksimalno 130kg, redom od najlakšeg do najtežeg u vremenu od 7 minuta a sudjeluju oba spola naizmjence, kao u susretu Teton, dok recimo u nekom drugom susretu je potrebno s podignutom težinom i čučnuti. Sve ovisi od susreta do susreta. Ovo je primjer trke koja se zove Thruster Ladder:
NPGL je ove sezone imala 8 timova, a susrete su pratili američki TV kanali. Pobjednik je tim DC Brawlers.
Više o ovom sportu možete pročitati na linku: https://www.npgl.com/ a intervju s Tonny Buddingom na:http://www.boxrox.com/people/2014/07/tony-budding-interview/ iz kojeg izdvajam odgovor kako je pokretanjem ovog sporta u stvario želio pomoći vježbačima po teretanama da sve veći broj najboljih konačno može i živjeti od svog sporta, poput svih ostalih vrhunskih sportaša u ostalim sportovima. Budding pokušava s rešetkom umrežiti teretane i publiku, ostvariti da i teretanski sportovi postanu gledljivi, medijski zanimljivi i privlačni i onima koji ne odlaze u teretane.