Sultani čučnja

Sultani čučnja

25 studenoga, 2014

Kažu lifteri da boj, bolje rečeno troboj, nije gotov dok se uteg ne odvoji od poda misleći pri tom na zadnju disciplinu u troboju snage, mrtvo dizanje. Ali isto tako nema niti početka troboja bez kralja svih vježbi – čučnja. Čučanj, kraljevska vježba u teretani, kako je nazvao veliki Arnie, uistinu je samo za kraljeve, štoviše sultane. I stoga ne zove se uzalud jedno od najprestižnijih profi natjecanja u powerliftingu upravo “Sultans of Squat”.

Možda je bench press najpopularnija disciplina, ali istinskog i ozbiljnog powerliftinga nema bez čučnja, čučanj je bio i ostao istinska mjera cjelokupne snage tijela. Iako je naizgled samo nožna vježba, čučanj iziskuje izimnu snagu svih mišića tijela i skoro da i nema mišića koji ne sudjeluje u ovoj vježbi. Također je i tehnički zahtjevan i potencijalno opasan, možda i najopasnija disciplina u powerliftingu, a da je i najteža ne treba uopće pisati. Powerlifterom se ne može zvati onaj koji ne radi čučanj, a sva ostala natjecanja, pojedinačna ili kombinacije, su samo izgovori i izbjegavanja čučnja. A izgovora ima mnogo, a najbolji su mi da netko nije genetski predodređen za čučanj. Nisam ni ja za košarku pa je zato ne igram, nego se bavim powerliftingom.

U ovom članku osvrnut ću se na legende čučnja, rekordere, sultane ove discipline. Danas se pod raw čučnjem smatraju čučanj s bandažama (GPA, GPC), čučanj bez bandaža(WPC, WUAP, 100% Raw) i čučanj s neoprenskim steznicima(IPF). Čučanj s bandažama daje oko 10-15% veći rezultat nego bez bandaža, ovisno o iskustvu natjecatelja. S obzirom na dvije vrste raw čučnja u ovom pregledu kombinirano ćemo napraviti pregled najvažnijih rekorda a spomenut ćemo one najveće.

U kategoriji do 56kg rekorder je Andrzej Stanaszek iz Poljske s čučnjem od 290kg, i ovaj rezultat je sve do kategorije ispod 75kg apsolutno najveći raw čučanj svih vremena. U kategoriji do 82.5kg rekorder je Vladislav Lukanin s čučnjem bez bandaža od 305kg, i od ove kategorije počinje brojka 300+ kilograma na leđima u čučnju bez bandaža i zanimljivo je da je tek brojka preko 400kg pređena u apsolutnoj kategoriji, s rezultatom od 424kg rekord drži Don Reinhoudt još iz 1975. U IPF podjeli kategorija apsolutna kategorija počinje iznad 120kg i tu rekord drži Ueppa Jezza s rezultatom od 413kg. Treba spomenuti da Alžirac Mohammed Bouafia ima manje od 120kg te je po ovoj podjeli kategorija u stvari vlasnik rekorda i do 125kg jer je s 390kg bolji od Efferdinga.

table1

 

U verziji s bandažama brojka od 300kg se prelazi već u kategoriji do 75kg gdje rekord drži Tom Kallas 307kg, a brojka od 400+ počinje od kategorije do 100kg s Chris Duffinom i zanimljivo je da u tom spektru srećemo samo dva imena, Zakhir Khudayarova i Andreja Malanicheva.

S obzirom na omjere čučnja i tjelesne težine i bodovne koeficijente, Zakhir je definitivno bolji squater od Malana. To je potvrdio najnovijim rekordom u Sydneyu s 450kg u kategoriji do 125kg.
table2
U ovom pregledu zvijezda čučnja ne bismo smjeli izostaviti još dva imena, iako se ti lifteri natječu s opremom. Definitno CYC, Carl Yngvar Christiansen u kategoriji preko 120kg, sa single ply čučnjem od 490kg, te Jonas Rantanen s 575kg muliply čučnjem.

Tko je od njih najbolji, jer među svim sultanima samo je jedan Veličanstveni? Teško je mjeriti kruške i jabuke, wrapse, full raw, single ply i multi ply opremu, i kako onda usporediti Khudayarova, Jezzu i Christiansena koje bih izdvojio? Ali ipak, ako uzmemo u obzir tjelesnu težinu, neki faktor od 10-15% koliko mogu dati wrapsi na full raw čučanj, na isto toliko, možda i više % koliko daje single ply oprema, mislim da je Veličanstveni sultan čučnja ovog vikenda zablistao u Sydneyu, Zakhir Khudayarov!