Vijesti

Uspjeh Ruxa u Crnoj Gori

Marijo Rukavina osvojio zlatnu medalju!

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 2 min.

Marijo Rukavina osvojio zlatnu medalju na Otvorenom kupu Crne Gore podigavši 200kg u bench pressu.

U subotu, 12.11., u Crnoj Gori održano je međunarodno natjecanje pod nazivom “Otvoreni kup prijestonice” u bench pressu i mrtvom dizanju. Mjesto natjecanja je bio grad Cetinje, prijestolnica Crne Gore iz vremena crnogorskih kraljeva. Hrvatsku je predstavljaju Marijo Rukavina Rux. Mogli bismo napisati i ‘po običaju’ jer Rukavina vjerno predstavlja Hrvatsku na svim važnijim i većim međunarodnim natjecanjima. Kao promotor powerliftinga dobro došao je na prijateljskim sportskim susretima a sportaši to znaju cijeniti te je stoga na natjecanjima u Hrvatskoj često veliki broj natjecatelja iz inozemstva.

Marijo Rukavina natjecao se u svojoj kategoriji do 110kg, osvojio je prvo mjesto i zlatnu medalju podigavši 200kg. Iako, čitajući ovu vijest, a poznavajući Ruxa i njegove kapacitete, rekli bismo ono ‘samo’, samo 200kg. Ali (uvijek postoji ali), malo tko zna i muke i patnje kroz koje je ove godine prošao Rux.

Cijela 2022. godina faktički je bila obilježena, bolestima i ozljedama. U trećem mjesecu Ruxa je obolio od covida, i to težim oblikom, tako da je oporavak trajao dva mjeseca. Rux se vraća treninzima i pripremama za Svjetsko prvenstvo u Slovačkoj krajem listopada. I onda u osmom mjesecu opet kovid, srećom blaži slučaj. No, iako je bio blaži oblik bolesti, posljedice su se osjećale na treninzima pri dizanju većih težina kada čovjek treba uložiti preko 95% snage za dizanje. Kako je organizam trebao snagu za borbu protiv bolesti, za velike težine nije bilo više moći. Unatoč tome, Rukavina se ne predaje i dalje trenira te na treninzima postiže ciljane težine koje je mislio potvrditi na Svjetskom prvenstvu, od 235kg do 245kg. Sve je išlo po planu i u dobrom smjeru, i pun optimizma i snage Rux odlazi u Slovačku.

Na dan natjecanja, uoči nastupa, Rux počinje osjećati tegobe s kojima je bio dobro upoznat. Gubi osjete okusa i mirisa te povišena temperatura. Za testiranje nije bilo vremena te je nastupio. No, rezultat je izostao jer je bolest kulminirala. Poslije testiranje i potvrda trećeg kovida ove godine.
Nakon toga oporavak, dani bez treninga i priprema, i ostalo je vrlo malo vremena za pripreme za nastup u Crnoj Gori.

Uz sudačke obveze na natjecanju, uzveši u obzir što je sve prošao, ovo je izuzetan rezultat Marija Rukavine. Ne samo u sportskom smislu, jer vrlo malo broj natjecatelja podiže 200kg na benchu u Hrvatskoj, nego i u ljudskom, karakternom. Pokazavši snagu volje kroz sportsku i osobnu borbu, Rukavina pokazuje da se uvijek može ići naprijed, bez obzira na sve, biti boljim i jačim. Naposljetku, ne bore se dizači se protiv kolega sportaša, bore se protiv željeza koje simbolički predstavlja izvana onog pravog protivnika iznutra. Tko tako priđe sportu uvijek pobjeđuje.

 

Odgovori