Vrhunski bencheri današnjice

Vrhunski bencheri današnjice

29 kolovoza, 2014

Bench press ili u hrvatskom jeziku potisak s klupe neminovno je najpopularnija disciplina powerliftinga, i najpopularnija vježba u teretanama uopće. Izvode ga svi, i muškarci i žene, i ona koji prvi put dođu u teretanu odmah legnu na klupu vidjeti gdje su i što su. Prvo pitanje s kojim se susreću vježbači je: „A koliko dižeš u benchu?“a što se tiče bencha postoje i teretanski uleti nadobudnih snagatora:“Mala, znaš da tebe i tvog dečka dižem na benchu!?“
Kao vježba potisak s klupe je mjerilo apsolutne snage gornjeg dijela tijela, ali za vrhunske rezultate u ovoj disciplini potrebno je i znatno korištenje nogu, tzv. leg drive, te iznimna tehnika izvođenja. Danas postoje razne škole izvođenja potiska, a najgrublja podjela bi bila na one koji koriste most i one koji ne koriste most pri izvođenju. Također razlikuju se i stilovi što se tiče položaja nogu, pa imamo tehnike gdje su stopala ispred koljena s punim gazom na podu, te tehnike gdje su stopala iza koljena, bilo sa stavom na prstim ili opet punim gazom na podu. Tehnička pravila pojedinih federacija također diktiraju i tehniku izvođenja potiska. Ukratko, IPF zahtjeva puno stopalo na podu, zapovijedi start-press-rack, dok druge federacije (WPC, GPC, GPA…) dozvoljavaju i uvinute noge i stav na prstima.

Kroz povijest potisak s klupe je imao svoj razvoj, od potiska s poda (floor press) pa sve do današnje forme izvođenja. Postojale su i određene mitske granice izražene u funtama koje su pojedine legende savladavale ali ovaj put osvrnut ću se na aktualne svjetske ‘all time raw world records’, njihove nositelje i najbolje, vrhunske benchere današnjice. Pregled je po starim kategorijama koje su još uvijek aktualne u većini federacija, osim u IPF-u.
U kategoriji do 56kg Mike Brooker podigao je 178kg, u kategoriji do 60kg Rick Couch ima potisak od 186kg i ovo je relativno star rekord ostvaren 1993. godine.
U kategoriji do 67.5kg jedan od najnovijih rekorda je potisak kojeg je ostvario Roman Eremashili na ovogodišnjoj „Bitki šampiona“ u Rusiji. Roman je podigao 218kg pri tjelesnoj težini od 67.4kg. Eremashvili je rođen 1981. godine a prema službenim podacima nastupa od 2011. na više-manje profesionalnim ruskim natjecanjima gdje niti jedan bench nije bio ispod 200kg, a varira između dvije kategorije, do 67.5kg ili do 75kg.

U kategoriji do 75kg rekorder je 34 godišnji Phillip Brewer s 227.5kg.
U kateogorijama do 82.5kg i do 90kg stoje najstariji rekordi, još iz 1986. godine. U kategoriji do 82.5kg rekorder je Rick Weil s 252.5kg.
U kategoriji do 90kg rekorder je Larry Danaher s 256kg. Ovaj rekord iz 1986. mogao bi uskoro biti nadmašen jer Ukrajinac Oleg Bazylevych trenutno diže 250kg u toj kategoriji. Oleg nastupa uglavnom u WPC federaciji i na natjecanjima SPSS ruske lige disciplina snage.
Zanimljivo je da je u ovim do sada spomenutim kategorijama omjer podignute težine i tjelesne težina iznad 3, a znamo da je vrhunski rezultat u bench pressu omjer iznad brojke 2.
U kategoriji do 100kg još jedan rekorder stiže s ovogodišnje „Bitke šampiona“, Rus Vadim Kahuta s 266kg. Kahuta je WPC natjecatelj, nositelj niza federacijskih rekorda.
U kategorijama do 110kg i do 125kg neprikosnoveni vladar je Amerikanac Jeremy Hoornstra rezultatima od 300kg do 11okg kategoriji, i potiskom od 306kg u kategoriji do 125kg.
Jeremy Hoornstra je jedan od najpopularnijih benchera današnjice, bivši bodybuilder, i gotovo svake sezone sprema novi rekord. Više o njemu možete pronaći na njegovim stranicama: http://www.jeremyhoornstra.com/
U kategoriji do 140kg najjači je, mega popularan Scot Mendelson s rezultatom od 318kg.
Scot Mendelson je jedan od rijetkih benchera čije sam imao našao na Wikipediji: http://en.wikipedia.org/wiki/Scot_Mendelson
I konačno, apsolutni svjetski raw rekorder je Eric Spoto (http://en.wikipedia.org/wiki/Eric_Spoto ) u kategoriji preko 140kg. Najveći bench današnjice iznosi 327.5kg.
No, dobio je ozbiljnog konkurenta, naime Rus Kyrill Sarichev ima rezultat od 326kg s ovogodišnjeg natjecanja u Arhangelsku, i prema riječima njegovog trenera, slavnog Borisa Sheika, uopće ga Spoto ne zanima, nego brojka od 330kg. Dakle, ljestvica je postavljena na 330kg i Rus je najavio skoro ostvarenje i te brojke u raw bench pressu.