Savjeti

Vrste proteinskih dodataka

koje sve vrste proteina postoje na tržištu

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 4 min.

Razlikujemo proteinske dodatke s obzirom na tehnologiju dobivanja te po vrsti sirovine iz koje se proizvode.

Vrste s obzirom na tehnologiju dobivanja

U prethodnom članku pisao sam o povijesti proteinskih dodataka, kako su nastali te kako su poduzetnici shvatili tržišni potencijal ove vrste suplemenata. U ovom članku pročitajte kakvih sve vrsta proteinskih dodataka danas ima na tržištu.

Proteinski koncentrat

Najstarija tehnologija dobivanja proteinskih prahova je koncentrat: proteinski prah se dobiva isušivanjem tako da se iz namirnice odstrane ostale tvari osim bjelančevina. U ovom tehnološkom procesu gubi se i dio bjelančevina ali i sam koncentrat sadrži neželjene tvari poput laktoze. Najbolji whey koncentrati sadrže do 75% bjelančevina dok se u prvoj generaciji proizvodnje whey proteina postotak proteina kretao oko 30-40%. Bolji whey koncentrati sadrže i faktore rasta poput IGF-1, TGF-1 i TGF-2, također sadrže i razne bioaktivne masnoće poput konjugirane linoleinske kiseline (CLA), te imunoglobuline i laktoferine, drugim riječima sve što se nalazi i u mlijeku.

Proteinski izolat

Proteinski izolati dobivaju se tehnologijom ionske izmjene koja daje čišći protein. Sadržaj proteina u ovim preparatima je znatno viši nego kod koncentrata no zbog tehnologije dobivanja proteini se oštećuju prilikom proizvodnje. Ova treća generacija tehnologije dobivanja proteina vodila je razvoju četvrte generacije u tehnološkim procesima, mikrofiltriranju. Postoji više načina mikrofiltriranja, najpoznatija je CFM tehnologija.

Hidroizolat je najkvalitetniji protein a dobiva se posebnom tehnologijom u kojoj se koriste posebni enzimi koji rastavljaju proteine iz sirutke ili nekog drugog izvora te se tako dobivaju vrlo kratki lanci aminokiselina (peptidi) . Takvi peptidni lanci se vrlo brzo probavljuju, te direktno idu u krvotok jer ih tijelo (zbog enzimske tehnologije rastavljanja-‘predprobave’) prepoznaje kao već probavljene!

Vrste s obzirom na sirovinsko porijeklo

Proteinski dodaci danas se proizvode iz slijedećih namirnica: mlijeko, jaja, mesni i biljni proteini.

Mlijeko kao sirovina

  • Kazein
   • Kalcijev kazein
   • Micelarni kazein
   • Hidroizolat
  • Whey
   • Koncentrat
   • Izolat
   • Hidroizolat

Mlijeko kao namirnica sadrži u svom prirodnom sastavu oko 80% kazeina i 20% sirutke (whey). Kazein je mliječna bjelančevina iz koje se dobivaju sirevi, u organizmu se sporo razgrađuje te je pogodan za korištenje kada tijelu treba dati na dulje vrijeme konstantan priljev aminokiselina, recimo pred spavanje. Dakle, iz mlijeka kao sirovine dobivaju se kazeinski proteinski preparati i sirutkini proteini.

Kazeinski preparati dolaze u tri oblika: kalcijev kazeinat, micelarni kazein i hidroizolat kazeina. Micelarni kazein je najbolji izbor ako želimo sporo i sustavno otpuštanje proteina u organizmu. Hidroizolat kazeina je najbrži proteinski preparat, brže se apsorbira i od whey hidroizolata.

Sirutkini proteini (whey) dolaze također u tri oblika: koncentrat, izolat i hidroizolat. S obzirom na sve argumente vezano oko vrste wheya najbolji izbor je još uvijek koncentrat za većinu korisnika. Whey može sadžavati određene mliječne sastojke poput laktoze te su neke osobe alergične na whey i reagiraju raznim nuspojavama na konzumaciju wheya.
Proteini dobiveni iz mlijeka mogu se nabaviti kao kazein, whey ili mliječni proteini (izvorna kombinacija kazeina i wheya).

Jaja kao sirovina

Jaja kao sirovina za proizvodnju proteinskih preparata bila su zlatni standard do devedesetih. Jajčane proteine s tržišta su istisnuli mliječni proteini. Jajčani proteini su u biti koncentrat bjelanjaka, visoko su kvalitetni no i znatno skuplji od wheya.

egg-protein

Biljni proteini

Biljni proteini dobivaju se iz soje, konoplje, riže i graška. Koriste ih vegetarijanci uglavnom, a po svojem sastavu sadrže od 40-90% proteina.

Sojini proteini dolaze u dva oblika, kao koncentrat i kao izolat. Imaju potpuni aminokiselinski spektar a sadrže od 70-90% proteina. Iako postoje bojazni oko utjecaja na razine testosterona, odnosno estrogena uslijed konzumacije sojinih proteina, istraživanja dokazuju da takve bojazni ne treba biti. Sojini proteini daju iste rezultate kao i korištenje whey proteina, barem tako govore istraživanja.

Proteini dobiveni iz graška imaju dobar omjer razgranatih lanaca aminokiselina i probiotika. Proteini graška su hipoalergeni, ne sadrže alergene, stoga su idealan izbor osoba sklonih alergijama koje mogu izazvati mliječni ili sojini proteini.
Konopljini proteini sadrže u prosjeku do 50% bjelančevina, te osim bjelančevina sadrži optimalne količine omega-3 i omega-6 esencijalnih masnih kiselina i visok postotak antioksidansa poput klorofila, tocopheroli i tokotrierioli. Također su hipoalergeni.
Proteini dobiveni iz smeđe riže su novost na tržištu proteinskih dodataka, i sadrže do 50% bjelančevina. Idealan su izbor za osobe osjetljive na gluten. Iako je rža primarno ugljikohidratna hrana postupkom izolacije izvlače se vrijedne bjelančevine te se dobiva protein u prahu.

Meso kao sirovina

Goveđi proteini bogati su aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA) i prirodnim kreatinom. Sadrže 80-95% proteina koji se brzo apsorbiraju u metabolizam ne stvarajući pri tom probavne tegobe koje se znaju javiti prilikom konzumacije wheya. Goveđi protein dolazi samo u obliku izolata, odnosno hidroizolata te je stoga vrlo iskoristiv u organizmu. Od davnina je goveđe meso bilo sinonim za kvalitetnu prehranu koja je neophodna za razvoje snage, i mnogi radije biraju goveđe meso nego piletinu. Goveđi protein oslobođen je kolesterola i masnoće i stoga je idealan izbor za one koji ne žele whey.
beef-protein

___

Ovaj članak izvorno je objavljen 5.6.2015.., a izmjenjen i dopunjen je 6.2.2022.

Odgovori