Savjeti

Ibuprofen u sportu

ibuprofen i pomicanje granice otkaza

Autor: Siniša Knežević

Vrijeme čitanja: 2 min.

400-800mg ibuprofena par sati prije napora pomiče granicu boli i točku otkaza mišića

U proljeće 2012. godine spremao sam se za Europsko GPC prvenstvo u powerliftngu i bench pressu. Tijekom priprema ozlijedio sam rame, točnije dogodila se blaža povreda rotatorne manžete. Bol je bila takvog intenziteta da nisam mogao ruku podići iznad glave bez bolne grimase na licu, sve vježbe koje su zahtjevale dizanje ruke iznad glave bile su za mene zabranjene. Povredu sam pokušao sanirati voltaren gelom i 3x400mg na dan ibuprofena.
Na dan natjecanja, nekoliko sati prije bench pressa popio sam 800mg ibuprofena i na službenom dizanju bez problema podigao 130kg u bench pressu. To je jedan od najvećih osobnih liftova u zadnje dvije godine. Znakovito je da kod bencha, prilikom spuštanja utega na prsa, dolazi do boli u ramenom pojasu i to me psihički destabilizira te mi je svojevrsna kočnica. Nedavno, krajem lipnja, na natjecanju u Đurđevcu popio sam 600mg ibuprofena zbog glavobolje. I podigao sam 132.5kg.” – autor, 9.1.2014.

Što je ibuprofen?

Pitam se ima li ibuprofen kakav utjecaj na sposobnost maksimalnog dizanja, odnosno na pomicanje granice otkaza? Otkaz mišića prati i bol mišića, prevladavanje te boli nadilaženje je granice sposobnosti.
A što je ibuprofen po kemijskom sastavu?
“Ibuprofen (skraćeno od starije nomenklature: izo-butil-propan-fenolska kiselina) je lijek koji spada u grupu nesteroidnih antiupalnih lijekova, prvobitno distribuiran kao Brufen, a kasnije pod mnogobrojnim trgovačkim nazivima. Koristi se za ublažavanje simptomaartritisa, primarne dismenoreje (bolne menstruacije), groznice, te kao analgetik, naročito kada je prisutna i upalna komponenta. ” Wikipedia
 

Ibuprofen u sportu

Dakle, hipotetski pretpostavljam, i laički, kao nekemičar pokušavam zaključiti da možda ibuprofen kao analgetik djeluje i na osjet boli kod dizanja utega, odnosno pomiče onu neurološku barijeru koja spriječava mišić da odradi toliko koliki mu je kapacitet.

U prilog tome idu i neka znanstvena istraživanja:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12580656

” The results of this study reveal that intake of ibuprofen can decrease muscle soreness induced after eccentric exercise but cannot assist in restoring muscle function.”

http://sportsmedicine.about.com/od/medicationanddrugs/a/NSAID_endurance.htm

“One study concluded that taking 400 mg ibuprofen four hours before exercise reduced the perception of muscle soreness but didn’t actually prevent muscle cell injury as which indicated by creatine kinase, a protein found inside muscle cells that is released when they are injured.”

Dakle, iz iskustva mogu reći da 400-800mg ibuprofena par sati prije napora pomiče granicu boli, ali ne i moguća oštećenja mišićnog tkiva kojima je signal boli zapravo alarm upozorenja, pogotovo kada se ide iznad osobnog rekorda.

___

Ovaj članak izvorno je objavljen 9.1.2014., a izmjenjen i dopunjen je 10.2.2022.

Odgovori